Globální trhy táhne sedm amerických firem. Kovanda v Byznysu varoval před akciovou bublinou

Lukáš Kovanda byl hostem epizody pořadu Byznys.

Byznys (21)

Americké a tím pádem i globální trhy v současnosti prožívají anomálii, kdy indexy táhne vzhůru především sedmička firem. V oblibě je mají i noví a nezkušení investoři. Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank, ale v pořadu Byznys varoval před automatickým naskakováním na nějaký finanční trend.

Na amerických burzách jsou sice kótované tisíce firem, největší pozornosti se ale v současnosti těší jen sedm z nich – Apple, Microsoft, NVIDIA, Amazon, Meta, Tesla a Alphabet (která stojí za Googlem).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Impuls pro výhodné hypotéky a úvěry? Centrální banka snížila základní úrokovou sazbu

Skupina těchto společností si vysloužila přezdívku The Magnificent Seven (Sedm úžasných či statečných) a svou výkonností válcuje ostatní tituly.

„Jsou to firmy, které jsou všeobecně známé a mají silnou finanční pozici. Jejich produkty mají globální dosah a jedou na vlně nových technologií. Tesla třeba jede na vlně elektromobility, Amazon a NVIDIA na vlně AI,“ popsal hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda v pořadu Byznys na CNN Prima NEWS.

V rozhovoru ale varoval před tím, aby investoři popsaným firmám automaticky bezmezně věřili.

„Nic není neotřesitelné. Nedávno byl hitem soubor titulů FAANG, kam patřil Facebook, Amazon, Apple, Netflix a Google. A teď vidíme, že Netflix už v této elitní skupině není, takže se to proměňuje. Řada méně zkušených investorů investuje do takových firem jen proto, že nechtějí stát opodál. Projevuje se tam FOMO efekt (Fear of missing out, česky strach ze zmeškání, pozn. redakce), což může nad rámec fundamentu nakopávat cenu akcií,“ upozornil Kovanda.

„Žádný strom neroste do nebes a takový vývoj může vést ke korekci. Investoři by se měli mít na pozoru,“ doplnil ekonom.

Podle něj se může skupina brzy proměnit a lidé budou velebit jiné společnosti. „Jsou velké firmy, které mají blízko k zařazení do elitní skupiny. Nemusí to být vždy technologické tituly. Buffettova Berkshire Hathaway, Visa, J.P. Morgan, Exxon – to jsou všechno obrovské společnosti, všem známé, a mají dost hotovosti na vlastní odkup akcií. Jsou to ale už tradičnější firmy a nejsou vnímány tak sexy. Možná proto zatím nevznikla jiná elitní skupina,“ dodal Kovanda.

O pořadu Byznys

Pořad Byznys má za cíl provést diváka přístupnou a srozumitelnou formou světem investování, spoření, byznysu a peněz. Představuje základní typy aktiv – od akcií po zlato – a neotřelé názory bankéřů a finančních expertů. Pořad sledujte každou středu ve 14:40 na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Trhy napjatě vyhlížejí americké volby. Kovanda popsal, kdo by profitoval z výhry Trumpa

Tagy: