Impuls pro výhodné hypotéky a úvěry? Centrální banka snížila základní úrokovou sazbu

Bankovní rada České národní banky (ČNB) ve středu snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 4,25 procenta. Informoval o tom ředitel odboru komunikace ČNB Jakub Holas. Sazba je tak na nejnižší úrovni od počátku února 2022. Finanční trh snížení sazby o čtvrt procentního bodu očekával, ve stejném rozsahu bankovní rada snížila sazbu i v srpnu.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení. Zároveň ale při vyšších úrocích roste zhodnocení vkladů na účtech.

ČTĚTE TAKÉ: Zůstane STAN ve vládě? S koaliční smlouvou si vytírali už před volbami, řekla Gregorová

Vedle základní úrokové sazby snížila bankovní rada ve stejném rozsahu i lombardní a diskontní úrokovou sazbu. Lombardní sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze proti zástavě cenných papírů, je nově 5,25 procenta. Diskontní sazba, na kterou jsou například navázána penále za nesplácené úvěry, klesla na 3,25 procenta.

Uvolňování měnové politiky zahájila ČNB loni v prosinci, kdy v prvním kroku snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 6,75 procenta. Předtím byly sazby rok a půl v neměnné výši sedmi procent. Letos v únoru ČNB snižování sazeb zrychlila, když sáhla k poklesu o půl procentního bodu, stejný krok následně třikrát zopakovala. V srpnu ČNB uvolňování měnové politiky zpomalila, když se vrátila k úpravám sazby o čtvrt procentního bodu.

Experti: Hypotéky hned zlevňovat nebudou

Experti se shodují, že rozhodnutí ČNB nebude znamenat okamžité zlevnění hypoték. „V současné chvíli jsou karty rozdány tak, že na trhu nevidím sílu, která by usilovala o nějaké snižování sazeb. O hypotéky je stále velký zájem, banky proto nic nenutí, aby sazby snižovaly,“ řekl analytik OVB Allfinanz Michael Opočenský. Připomněl, že banky tu nejsou proto, aby klientům zlevňovaly pořizování bydlení, ale slouží primárně k vytváření zisku svým akcionářům. Navíc má každá banka své specifické důvody, proč není ochotná zvýšit aktivitu v tomto směru, dodal.

Nyní tedy je na bankách, zda ještě nyní na poslední čtvrtletí zlevní své hypoteční sazby, které zatím ponechávají v průměru nad pětiprocentní hranicí, uvedla analytička společnosti FinGO Jana Vaisová. Banky jsou i přes snižování úrokových sazeb ČNB velmi opatrné a snižují své sazby jen v akcích a velmi opatrně, podotkla.

Snižování úroků, k němuž ČNB přistoupila od počátku letošního roku, se podle analytika Generali Investments Radomíra Jáče v české ekonomice začne naplno projevovat až počínaje prvním čtvrtletím příštího roku. U hypoték podle něj navíc platí, že na jejich sazbách se projevuje nejen vývoj repo sazby ČNB, ale také vývoj dlouhodobějších úroků na kapitálovém trhu, konkrétně vývoj výnosů státních dluhopisů.

„Není to tedy tak, že by úroky na hypoteční úvěry klesly hned a ve stejném rozsahu bezprostředně poté, co ČNB sníží své úrokové sazby,“ dodal Jáč.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Koaliční strany se připravují na rozpad Spolu, řekl Jelínek. Skopečka k hejtmanství ženou ambice

„Další snížení základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu je v prostředí zatím velmi ospalého růstu ekonomiky a stabilní inflace kolem inflačního cíle logickým krokem centrální banky, byť z pohledu podnikatelského sektoru možná příliš opatrným,“ míní Daniel Janeček ze strategického poradenství PwC ČR. Na trhu totiž zatím vidí jen pomalý návrat českých firem k jejich předcovidovému investičnímu apetitu, a to kvůli stále velmi vysokým úrokovým sazbám. Do konce roku očekává další uvolňování měnové politiky, které díky rychlejšímu tempu zlevňování úvěrů přispěje k vyšší investiční aktivitě firem.

Tagy: