Trhy napjatě vyhlížejí americké volby. Kovanda popsal, kdo by profitoval z výhry Trumpa

Ekonom Lukáš Kovanda byl hostem pořadu Byznys.

Byznys (18)

Wall Street zůstává v nejistotě. Důvodem jsou americké prezidentské volby, které budou zřejmě napínavé až do poslední chvíle. Každá firma na burze má přitom svého favorita. Kamale Harrisové drží palce ekologické společnosti, Donaldu Trumpovi naopak fandí sektor fosilní energetiky. V pořadu Byznys na CNN Prima NEWS to vysvětlil Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Trump se jako odvěký byznysmen profiluje coby přítel Wall Street. Naopak Harrisová může s firmami pořádně zatočit. Boj se rozhoří především o korporátní daň, která by dopadla na velké firmy.

Trump ji chce snížit na 15 procent, viceprezidentka Harrisová by ji ráda výrazně zvedla až na 35 procent, což by mohlo zásadně ovlivnit hospodářské výsledky firem. Harrisová by navíc ráda prosadila danění nerealizovaných zisků z investic.

K TÉMATU: Trumpa potápí štiplavá obžaloba. Exprezidenta uchrání jedině vítězství ve volbách

„Trh v současnosti vyčkává, upustil od takzvaných ‚Trump trades‘ – což jsou třeba investice do fosilní energetiky nebo velkých bank – do nich investoři dávali peníze, než Joe Biden vzdal kandidaturu,“ vysvětlil v pořadu Byznys Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Kdo vyhlíží Trumpa?

Trh ale není žádný nestranný pozorovatel. Jednotlivé společnosti mají svého favorita, který by v případě vítězství více seděl jejich byznysovému modelu. Kdo více vyhlíží Trumpa?

„Z Trumpova zvolení by mohli profitovat například soukromí provozovatelé věznic, protože kandidát republikánů slibuje velký zátah na ilegální imigranty. Také by z jeho vládnutí těžily firmy, které mají gró podnikání v USA, protože Trump chce zavést univerzální clo na dovoz ze zahraničí, což by byl doping pro domácí výrobce,“ uvedl Kovanda.

Vedle toho firmy, které drží palce viceprezidentce Harrisové, mají docela jiný okruh zájmů.

„Trump slibuje, že omezí dotace na čistou energii a elektromobilitu. Harrisová by šla ale opačným směrem. Navázala by na Bidena, ale možná by šla ještě dál. Když v roce 2019 sama kandidovala na prezidentku, tak slibovala obří balík zelených opatření. Což by byla vzpruha pro firmy podnikající v oblasti elektromobilů, elektrobaterií a čisté energie,“ uzavřel hlavní ekonom Trinity Bank.

Pohyby mohou přijít také na trhu s kryptoměnami. Z Trumpa se totiž stal přítel bitcoinu a jeho případné zvolení by mohlo poslat digitální mince do zelených čísel. Naopak Harrisová by mohla sektor dále regulovat.

Nad trhy se teď vznáší strach. A jak známo, Wall Street nejistotu nemá rád. Riziko velkého propadu akcií proto podle analytiků roste. Rozhodnuto o vítězi amerických voleb bude v listopadu.

O pořadu Byznys

Pořad Byznys má za cíl provést diváka přístupnou a srozumitelnou formou světem investování, spoření, byznysu a peněz. Představuje základní typy aktiv – od akcií po zlato – a neotřelé názory bankéřů a finančních expertů. Pořad sledujte každou středu ve 14:40 na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Růst platů od září o tři a pět procent? Vyděračské, zuří odbory. S vládou se nedohodly

Tagy: