GLOSA: Gdě stě, pane Babiš? Výletuje v Ústí, ukazuje citróny a chlubí se křížovkami na TikToku

Zatímco vláda pětikoalice schytává peklo (nejen) z opozičních řad, její největší politický oponent – Andrej Babiš z hnutí ANO – si v ústraní bezstarostně užívá sluníčka. Ve Francii, v Ústí nad Labem i přes okna ve svém oblíbeném podniku, odkud natáčí TikTok videa. Bombardovací seanci za vládní zásahy do důchodů a daní nechává na svých kolezích a překvapivě se dosud zdržuje jakéhokoliv komentáře, třebaže jde o kopanec prakticky zadarmo. Strach z mediální pozornosti? Obavy z toho, že by si lidé vzpomněli na jeho vlastní přešlapy? Těžko říct. Ale je to velký nezvyk.

Je nad slunce jasné, že se musí říznout do důchodového i daňového systému, pokud se nemá Česká republika spláchnout do dluhové kanalizace. Nevděčný úkol, který vládě Petra Fialy (ODS) nemůže nikdo závidět. Čtvrteční tisková konference ale ukázala, jak lehké je si kopnout do nekoncepční prezentace, rozpačité komunikace směrem k veřejnosti či souboje kompromisů mezi pěti různými vládními stranami. Rozdávání bídy za nepopulární kroky je ostatně nejlehčí cesta k cenným bodíkům u svého elektorátu.

O to překvapivější je, že si takovou příležitost nechal ujít Andrej Babiš.

Slovní kanonádu nechal jiným osobnostem hnutí, jmenovitě Aleně Schillerové, Karlu Havlíčkovi a anonymnímu twitterkomandu. Tiskovku doposud nijak nekomentoval, na žádost o vyjádření nereagoval, na sociálních sítích nic nenapsal. Tedy skoro.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Šetřit budou všichni. Všichni, kteří nemají vinici a kamarády mezi politiky

V pátek odpoledne se pochlubil, že s „lepší vládou“ vyjel do Ústí nad Labem, a zveřejnil úsměvy a sluníčkem napěchované video. O pár dní nazpět pozdravil své sledující z francouzského města La Ciotat a vyfotil se s citróny v dlaních. Na TikToku se zase ukázal se svým „aňáckým“ tiskem a upozornil, že je v něm „křížovka a soutěž o osobní setkání s Babišem“.

Pokud jeho sledující čekali na silný disclaimer, aby si potvrdili, že je šéf hnutí ANO stále tím nejsilnějším protivládním kalibrem, možná byli ze současného ticha zklamaní. „Tahle vláda za 500 dní nevyplodila vůbec nic. Ani neví, co chtějí,“ hlásá Babiš v pátečním videu z Ústí, což v kontextu čtvrteční tiskové konference, kde se odhalily největší důchodové a daňové změny za posledních několik let, působí zpětně poněkud rozpačitě.

Je nicméně pravdou, že už po prohraných prezidentských volbách slíbil přinejmenším dočasný odchod do ústraní. Od té doby objevil taje tiktokových videí, záhadné „klikání“ v Poslanecké sněmovně (třebaže je už 10 let zákonodárcem) či cenu jízdenek běžných pražských smrtelníků. A když měl volnou chvíli, přišel demonstrovat v naducané bundě, za kterou by se nemusel stydět ani umělou inteligencí vygenerovaný papež František.

Proč se sám aktivněji nezúčastní okopávání vládních kotníků? Do hlavy mu nikdo samozřejmě nevidí. Možná se bojí ostřejší konfrontace, když už nemá po ruce největší marketingové mozky. Nebo se chce vyhnout dotazům, proč sám za těch osm let ve vládě nepřišel s vlastní důchodovou reformou. Nabízí se také možnost, že by lidem připomněl, jak marný byl komunikační freestyle jeho kabinetu během pandemie koronaviru.

Anebo si zkrátka užívá skutečnosti, že na vládu Petra Fialy míří hnojomety ze všech možných stran. I z vlastních koaličních řad – pirátských především. A tak Babiš výletuje, natáčí videa a kouká. Na obstrukce je ještě čas a sněmovní volby jsou přece jen ještě relativně daleko. Kdo ví, třeba se pak vrátí i motýle a surikate.

Do té doby bude relativní klid. Je to nezvyk.

Tagy: