GLOSA ze zákulisí vládní tiskovky: Jde do tuhého. Tak moc, že přinesli i chlebíčky a překlepy

Tolik novinářů se ve Strakovce už dlouho nesešlo. Za pět minut dvanáct měla začít dosud nejdůležitější tisková konference vlády Petra Fialy (ODS), na níž se měl kabinet zhostit mimořádně nevděčného úkolu – vysvětlit co nejsmířlivěji národu, že líp už dávno bylo. Když pak premiér na úvod vzkázal, že neočekává slova chvály ani masivní pochopení, nejspíše netušil, že už po prvních slidech prezentace se budou obracet oči v sloup. Místy to bylo takové dada, že atmosféru nezachránil ani servírovaný chlebíček. Na covidový komunikační Mordor to ale ještě nemá. Zatím.

Očekávání byla obrovská. Trošku tomu pomohly televizní odpočty do tiskové konference, které kdesi v zádi mozkové komory slibovaly pokud ne zábavné, tak alespoň informačně zásadní představení. Jakousi mimořádnost čtvrteční události exponenciálně posílila i věc na klasických vládních tiskovkách zcela nevídaná – chlebíčky, dortíky a džusy. První červená vlajka, že už asi fakt jde do tuhého.

Pět minut do startu, řada novinářů nemá kde sedět. Střídavě koukají po volných židlích (nebyly) a postupně mizících zákuscích (brzy dojdou). První řadu mezitím obsadili ministři pětikoalice, kteří si v duši možná blahopřáli, že nemusí na tiskovce sedět za mikrofonem. Šéfové vládních stran takové štěstí už neměli.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zlevní potraviny díky nižší dani? Podívejte se, kolik se dá ušetřit na běžném nákupu

Za pět dvanáct. Kdo se po ukončení odpočtu těšil na konfety, pálení trenýrek nebo spřežení kapybar, dočkal se prvního zklamání. Úvodního slova se ujal premiér Fiala, který konstatoval, že „neočekává slova chvály a v prvních chvílích ani masivního pochopení“. Druhá červená vlajka, že chtě nechtě nás budou následující slidy prezentace bolet (třebaže netušil, že následující dvě hodiny nabere bolest trošku jinou podobu, než jakou původně myslel).

Pak přišel první jakž takž konkrétní výčet, do čeho vláda nakonec říznula – zdraží tabák a alkohol, zlevní potraviny, bydlení a léky. Radost ze zpravodajsky hodnotné informace ale měla jepičí život. Jak později vykrystalizovalo, léky se přesouvají z 10procentní do nové 12procentní daňové sazby a zvýší se také daň z nemovitosti. Jo, a tichá vína přečkala bez újmy. Morava může slavit a roztrhat petice za odtržení od zbytku republiky.

Než ovšem došlo na vysvětlení konkrétních zásahů a opatření, prostřídalo se u řečnického pultu dalších šest (ŠEST) lidí. Novináři, kteří očekávali stručné a přehledné představení důchodové reformy a konsolidačního balíčku, dostali dlouhé rétorické cvičení, které by se dalo shrnout do „bude se škrtat a bude to ouvej“.

Kdo měl na začátku tiskové konference nažhavené klávesnice a otevřený Word, začal se v tomto bodě propadat do židle (pokud ji měl), nebo se vrátil k pokukování po dortících (pokud je ještě neměl). Po asi desáté zmínce, že „už je fakt za pět dvanáct“, někteří novináři zamířili na twitterové bubliny, aby se ujistili, že v sále netrpí zdaleka sami. Možná se konference přece jen měla jmenovat spíše „pět minut do tři čtvrtě na jednu“.

Nás přežije abíčko

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) se ke slovu dostal až po 40 minutách od začátku tiskovky. Naštěstí byl výrazně konkrétnější než kdokoliv, kdo se doposud ujal slova. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) došel k řečništi hodinu od startu, ale na nastavený trend úplně nenavázal. Avizoval zrušení výjimek, nevysvětlil jakých. Naznačil přesun některých položek do nižší daňové sazby, neuvedl které. Pochlubil se zrušením dotací, detaily přislíbil na později. Stejně jako vše ostatní.

Došlo tedy na kanonádu dotazů. Poté, co se Stanjura naštval na reportérku CNN Prima NEWS za to, že se zajímala o zdražované položky, přišel výčet věcí, které zůstanou v nižší sazbě DPH. Třeba pohřební služby, což někteří novináři cynicky přijali s povděkem.

„Až vyhořím, bude se to hodit,“ konstatoval opodál jeden ze zpravodajců uvězněný mezi kamerami a hromadou batohů jiných účastníků konference. Zatímco ministr financí hledal tabulku s položkami, které přejdou do vyšší sazby DPH, ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) starostlivě dolil řečníkům vodu. Drobnost, která přítomné novináře trošku obměkčila, že se jako lidstvo možná ještě neřítíme do úplných pekel.

Pak ale přišla masivní facka z otočky, kterou zástupci tištěných médií rozdýchávali hodně špatně – noviny půjdou do 21procentní sazby, časopisy do 12procentní. Důvod? „Jsou vědecké časopisy, to je hlavně ta podpora. Časopisy jsou společensky významné. Proto je zařazujeme do nižší sazby DPH. Známe vědecké časopisy. Vědecké noviny neznáme,“ nechal se slyšet Stanjura. „Nás přežije abíčko, ty vole,“ hlesl jeden z přítomných novinářů a velice pravděpodobně také zástupce tisku.

Rozčarování některých reportérů bylo znát. Nad celou řadou opatření visely otazníky, více se o „mírné progresi daní z příjmu fyzických osob“ přítomní dozvěděli spíše z tweetu hnutí STAN než ze zamotaných proklamací na tiskovce. Čert vem překlepy v prezentaci – konference, která měla přehledně vysvětlit, jak ozdravit veřejné finance, se topila v nekoncepčnosti a roztahanosti. A něco takového nezachrání ani chlebíček s pomerančovým džusem.

Ale zase. Odpovídal Stanjura? Odpovídal – na vše, co novináře zajímalo, a i po skončení tiskovky vysvětloval dále. Na divoké covidové časy, kdy tehdejší vláda ani neměla sebemenší tušení, co schválila a co platí, to nemělo. I ve srovnání s bývalým ministerským předsedou z hnutí ANO, který mnohdy sotva dokázal poskládat jednu souvislou větu, zde jde vidět určitý posun k lepšímu. Na konfety to nicméně není. Ani na spřežení kapybar. Česko možná bude jednou ve formě, čtvrteční tiskovka ale nebyla.

Tagy: