GLOSA: Šetřit budou všichni. Všichni, kteří nemají vinici a kamarády mezi politiky

Premiér Petr Fiala a další ministři jeho vlády ve čtvrtek národu oznámili, že je nutné začít radikálně šetřit a že šetření bolí. Ministři několik dlouhých minut hovořili o tom, že našli odvahu říznout do financí tak, jak to neuměla žádná vláda před současným kabinetem. Jenže na tiskovce se už nehovořilo o tom, že jsou odvětví, kde tato odvaha chyběla. Kdo hodně kvičel, ten si vykřičel výjimku.

Stará marketingová poučka tvrdí, že není důležité jen to, co se říká, ale je také důležité, jakým způsobem se to říká. Pokud je obsah sdělení nepopulární a je navíc oznámen arogantní formou, pak dopadá na ty, jichž se týká, dvojnásobně bolestivě. Po čtvrtečním nepřesvědčivém vystoupení se kabinet Petra Fialy nemůže divit, že obrovská část společnosti konsolidačnímu balíčku a jeho prezentaci netleská.

ČTĚTE TAKÉ: Proč se neškrtalo víc dotací? Je to perverzní, nemuselo by se sahat na daně, říká Zlámalová

Kdo tleská, je bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Tleská, ale zároveň má varovně zdvižený prst. V rozhovoru pro idnes.cz zkušený politik zmínil, že jedna věc je to, co bylo představeno na tiskovce, druhá věc pak bude realita, která proleze přes Sněmovnu a celý schvalovací proces. To, co bylo ve čtvrtek představeno, je pořád jen plán. Hodně konkrétní, ale pořád je to plán. Do toho plánu nyní začnou mluvit různě velké zájmové skupiny, které budou na poslance a vládu vyvíjet tlak, aby jejich segment dostal výjimku.

Předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula už ve čtvrtek odpoledne vládě vzkázal, že takto tedy ROZHODNĚ NE a že o konsolidačním balíčku chce jednat v pondělí na setkání tripartity. Předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo šel ještě dál a vládě pohrozil generální stávkou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Slavní lidé se bouří proti vládě. Bendig a Jandová kritizují aroganci

„V okamžiku, kdy vláda začne ustupovat, tak se jí to začne drolit pod rukama a ten cíl bude zamlžen. Je strašně důležité, aby uměla neustupovat a aby uměla tu dohodu v celku prosadit,“ uvedl Miroslav Kalousek s tím, že chce věřit, že vláda těmto tlakům dokáže čelit. Jenže realita posledních dnů ukazuje, že kdo si zadupe, dostane výjimku.

Kdo šetří, má za tři. Kdo nešetří, má vinici

Symbolem nespravedlivého vládního přístupu se stali vinaři. Zavedení spotřební daně na víno by státní kase vyneslo cca čtyři miliardy korun. Moravská vinařská lobby zadupala na poslance z jižní Moravy, ti se lekli a víno dostalo výjimku, kolikrát s bizarní slovní ekvilibristikou, že víno vlastně není alkohol a vinaři nesmí padnout, protože je máme rádi a na vinici je hezky. Kalousek i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová se pak v rozhovorech nestydí narovinu přiznat, že se vláda vinařů lekla.

„Musím přiznat, že to není téma jen KDU-ČSL, ale pod obrovským tlakem jsou poslanci z jižní Moravy ve všech politických stranách. Jihomoravská vinařská lobby je slyšitelná,“ zavzdychala Pekarová Adamová ve zpovědi pro Seznam Zprávy.

Nyní bude zajímavé sledovat, kdo další si výjimku vydupe a na koho se v tom chystaném obřím šetření pozapomene. Vinařům se jejich vřískot vyplatil, v pondělí budou na tripartitě prskat odboráři. Pořádný fičák samozřejmě spustí také agrární lobby a všichni, kterým Fialův tým chce sáhnout na dotace.

Ekonomická analytička Lenka Zlámalová v pořadu 360° na CNN Prima NEWS uvedla, že nechápe, proč se v dotačním byznyse škrtalo tak málo. „Zvyšujeme daně, abychom mohli tento byznys platit. To je perverzní,“ řekla Zlámalová nahlas to, co je dávno vidět. Dotační byznys tedy pojede dál, ale zaplatí ho ti, kteří už nyní jsou nejvíce zkoušení. Jsou nejvíce zkoušení, ale nemají kamarády mezi vinaři ani mezi poslanci.

Vláda ve čtvrtek občanům vzkázala, že šetřit musíme všichni. Už ale neřekla, že někdo hodně, druhý trošku a třetí jen tak naoko. Čtvrteční tiskovka řečeno fotbalovou terminologií byla v podstatě takový výkop a nyní se jde teprve do ostrého zápasu. Kdo se jako první chopí míče? Ozvat už se stihl například šéf Madety Milan Teplý. Pokud mu vláda oseká dotace, „nebude dělat charitu“ a přestane zavážet mléko do škol. Kostky jsou vrženy, Fiala překročila Rubikon... říkejme tomu jak chceme. Rozhodně však bude zajímavé sledovat, zda vláda dokáže s vlivnými lobbistickými skupinami uhrát alespoň remízu.

Tagy: