GLOSA: Je libo zmatený stařec, nebo patologický lhář? Američané mají před sebou těžkou volbu

Američané mají za sebou debatu CNN mezi Joem Bidenem a Donaldem Trumpem.

Panika u demokratů, zhodnotili experti na CNN výkon Bidena v debatě

Ostře sledovaná debata CNN amerického prezidenta Joea Bidena a jeho vyzývatele i předchůdce v jednom Donalda Trumpa je za námi. Bohužel ukázala přesně to, co mnozí předpokládali. Dominovaly jí dvě věci: Snůška lží a polopravd excentrického republikána versus zmatení a únava v podání současné hlavy státu. Pro Američany je nejhorší, že z těchto dvou mužů si budou muset vybrat svého příštího prezidenta. Nebo že by do hry nakonec vstoupil ještě někdo jiný?

Bidenovi je již 81 let. Pokud by vyhrál nadcházející volby a dokončil svůj mandát, končil by v úřadu jako 86letý. V debatě na CNN ostatně – stejně jako v poslední době relativně často – nepůsobil příliš vitálně. Spíš naopak.

ČTĚTE TAKÉ: Katastrofa a zděšení u demokratů. Bidenovi lidé ani nepřišli mezi novináře, kritizoval Klvaňa

Roky v Bílém domě z Bidena zjevně vysály zbytky energie a o slovo se začal hlásit vysoký věk. Nutno podotknout, že už v roce 2020 bylo jeho stáří často skloňovaným tématem, a to i v prezidentských debatách.

Nyní v aktuální diskusi na CNN předvedl jeden ze svých nejhorších výkonů vůbec. Na jedné straně se sice pokoušel odrážet Trumpovy útoky, ale reakce často přicházely pozdě a málokdy měly šťávu. Výjimkou snad může být jen výrok směrem k Trumpovi, že má „morálku potulné kočky“.

Donald Trump má jen o tři roky méně. Je sice mnohem energičtější a rtuťovitější než jeho demokratický rival, ale pokulhává jinde – v pravdomluvnosti.

Stanice CNN rozjela už v průběhu debaty rozsáhlý fact-checking a stejně reagovala i další americká média. Výsledek? Téměř 30 lží vypuštěných z Trumpových úst a řada výroků, které jsou jednoduše neověřitelné.

Američané tak mají jednoduchou (a zároveň velmi složitou) volbu, pokud ovšem nepočítáme nezávislé kandidáty a lidi z malých stran. Buď si zvolí čím dál více zmatenějšího staříka, který byl ve formě naposledy už hodně dávno, nebo patologického lháře, který se neštítí takřka ničeho, pokud to povede k jeho osobnímu profitu.

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

Všechno může být jinak

Existuje však ještě jedna možnost – a sice jít cestou jiného kandidáta. Demokraté už podle zámořských médií začali řešit možnost, že by nakonec místo Bidena, který obhajuje a získal potřebné stranické delegáty k nominaci, vyslali do voleb jiného člověka.

Nabízela by se třeba jeho viceprezidentka Kamala Harrisová, která je o zhruba 20 let mladší a věk u ní není překážkou. Zároveň však byla po většinu Bidenova mandátu takřka neviditelná. Bez šancí by nemusel být ani charismatický guvernér Kalifornie Gavin Newsom.

Tato palčivá otázka, nahradit či nenahradit Bidena, bude demokraty trápit v nadcházejících dnech. Jenže ať už přijdou s novou tváří nebo se spolehnou na starce Bidena, pořád budou muset na samém konci překonat lživou zeď v podání Trumpa.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Trump je vinen, rozhodla porota. Byl to hanebný a zmanipulovaný proces, řekl exprezident

Tagy: