Policie v Polsku zadržela odsouzeného dezinformátora Čermáka. Řeší se předání do ČR

Policie měla v Polsku zadržet hledaného Tomáše Čermáka.

Policie měla v Polsku zadržet dezinformátora Tomáše Čermáka

Polští policisté v úterý zadrželi hledaného Tomáše Čermáka, který byl letos v červenci pravomocně odsouzen k 5,5 roku vězení za podporu a propagaci terorismu. Před nástupem k výkonu trestu se však skrýval na různých místech. Na síti X to oznámila česká policie. Z vyjádření polské policie vyplývá, že muže zadržela ve městě Lublin na východě země. Podle českých policistů bude Čermák v nejbližší době předán do ČR.

„Šestatřicetiletého fantoma české dezinformační scény zadrželi včera polští kolegové na základě poznatků našich policistů. V nejbližší době bude následovat jeho předání do ČR,“ sdělili policisté ve středu na sociální síti X. Informaci pro CNN Prima NEWS následně potvrdil mluvčí Policejního prezidia Ondřej Moravčík. Jméno muže policisté neuvedli, ze zveřejněných údajů a z vyjádření polské policie ale vyplývá, že jde právě o Čermáka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Půjdete do plynu, pobodám vás nožem, vyhrožoval muž politikům. Psal i Pavlovi

„Hledaný byl zadržen ve večerních hodinách 14. listopadu letošního roku na jedné z ulic poblíž Staroměstského náměstí v Lublinu,“ uvedla polská policie na svých webových stránkách.

Čermák se vyhýbal nástupu do vězení, policie po něm pátrala od konce srpna. Krajský soud Plzni na něj vydal v polovině září mezinárodní zatykač kvůli podezření, že by se mohl skrývat v cizině. „Ač je muž v rukou polských policistů, tak formálně zůstává stále v pátrání a bude tomu tak až do jeho předání zpět do Česka, které díky realizaci evropského zatýkacího rozkazu bude možné provést velmi rychle, maximálně v řádu týdnů,“ doplnila policie později v tiskové zprávě.

Podle pravomocného verdiktu soudu si má Čermák odpykat 5,5 roku za to, že v době koronavirové pandemie veřejně vyzýval k násilí na politicích. V živém vysílání na Facebooku se vymezoval vůči novele pandemického zákona. Diváky půlhodinového videa vyzýval k aktivnímu odporu proti přijetí novely, k převzetí moci, k vypálení Senátu a k vymanění České republiky ze struktur EU a NATO.

Za hlavní cíl násilí označil Čermák zejména senátory, poslance a členy vlády. Mimo jiné prohlásil: „Musíme těm dobytkům zatnout tipec,“ a „vyneseme je za rypáky a naházíme je do řeky a zbavíme se jich jednou provždy.“

Kromě podpory a propagace terorismu byl Čermák spolu s Patrikem Tušlem odsouzen také za podněcování nenávisti k Ukrajincům na sociálních sítích a nepravomocně také za výtržnictví před domem evolučního biologa Jaroslava Flegra. V kauze nenávistných výroků o Ukrajincích dostal Čermák podmínku a Tušl desetiměsíční trest vězení. Oba nedávno podali ústavní stížnost.

Tagy:
policie Polsko věznice dezinformace Česko Policie České republiky Policejní prezidium České republiky Tomáš Čermák