Odsouzení Tušla s Čermákem zaznamenali i na Ukrajině. Reagovalo tamní ministerstvo vnitra

Tomáš Čermák a Patrik Tušl v soudní síní

Vlajka na ministerstvu vnitra

Ukrajinské úřady i média zaznamenaly rozhodnutí kladenského soudu uložit Patriku Tušlovi a Tomáši Čermákovi za nenávistné výroky o Ukrajincích trest několikaměsíčního vězení. Na verdikt reagovalo i ukrajinské ministerstvo vnitra, které informaci zprostředkovalo Ukrajincům.

„Český soud poslal do vězení blogery Patrika Tušla a Tomáše Čermáka za nenávistné výroky o Ukrajincích ve veřejně sdíleném videu. Uráželi Ukrajince a vyzývali k demonstracím proti proukrajinskému shromáždění. Státní zástupce považoval jejich jednání za vysoce společensky nebezpečné,“ informoval poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko na Twitteru.

Na jeho příspěvek reagoval i český europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL): „Netolerujeme proruské idioty.“ Do diskuse se zapojili také další čeští občané. „Ano. Máme tady (v Česku) takový druh lidí, je mi to líto,“ ozval se jeden z uživatelů. „Takový druh lidí máme i na Ukrajině,“ vzkázal vzápětí další komentující.

Rozhodnutí českého soudu nenechala bez povšimnutí ani některá ukrajinská média. „Blogeři ve videu použili ponižující a obscénní výrazy, ukrajinské uprchlíky nazvali ‚sr*čkami‘,“ podotkl web The New Voice of Ukraine. O rozsudku informovala například i ukrajinská stránka Svidomi na svém Instagramu.

Musíme ukázat, kdo je tu doma

Oba odsouzení muži letos v srpnu z Netovic na Kladensku na sociálních sítích živě vysílali video, v němž dehonestovali Ukrajince. Mimo jiné vyzvali k protidemonstraci ke shromáždění Ukrajinců v Praze. „Pět tisíc z*sranejch špinavejch Ukrajinců. Tam musíme bejt,“ zvolal tehdy Tušl.

Čermák poté ještě přitvrdil: „Je potřeba okamžitě začít jednat. Musíme už k*rva ukázat, kdo je tady doma. Zvednout p*dele a vyhecovat to. Jestli chtěj boj, tak ať to zkusí. Jeli jsme v metru a tam tři ‚ukáčka‘. Co si tam rozbalovali za telefony? Nám se smějou do držky. Platit za nic nemusí a šlapou nám tady po národních památkách. Dělaj tady ostudu, tak pojďte do pořádný ofenzívy proti těm b*zerantům zasr*nejm.“

U soudu vzal ale Čermák zpátečku. Mimo jiné uvedl, že nevěřil tomu, co na nahrávce říká, ale šlo mu o sledovanost. Kladenský soud jej nakonec odsoudil k šesti měsícům odnětí svobody, Patrika Tušla k deseti měsícům. Rozsudek není pravomocný, obžalovaní i státní zástupce si nechali lhůtu na odvolání. Muži zůstávají ve vazbě.

Nejde o jedinou kauzu, ve které jsou Čermák a Tušl stíhaní. Tušl je podezřelý, že s dalšími dvěma muži pronásledoval prezidenta České lékařské komory Milana Kubka a rovněž mu vyhrožoval. Měl tak činit kvůli tomu, že Kubek podporoval opatření proti šíření koronaviru či povinné očkování některých skupin lidí proti nemoci COVID-19.

Čermák je zase podezřelý z podpory a propagace terorismu kvůli výzvě k útoku na poslance. V tomto případě mu hrozí až patnáct let za mřížemi.

Tagy:
vězení Twitter Ukrajina média krimi Milan Kubek soud Česko Patrik Tušl Ministerstvo vnitra České republiky okres Kladno Anton Geraščenko Tomáš Čermák