Stonjeková: Okamura udělal pro selhání SPD v eurovolbách vše. Na „nové sekáče“ neměl

Tomio Okamura

ZPRÁVY (162)

Předseda SPD Tomio Okamura udělal maximum pro to, aby strana selhala ve volbách do Evropského parlamentu. Ve vysílání CNN Prima NEWS to uvedla komentátorka Karolina Stonjeková. Problém mohl podle ní představovat především lídr kandidátky Petr Mach (SPD) i spojení s Trikolorou. Komentátorka také poznamenala, že na politické scéně jsou „noví sekáči, co se nezakecají“, kteří Okamurovi uškodili.

Výsledky voleb do Evropského parlamentu jsou podle Stonjekové jasnou prohrou pro značku ODS. „Upozadila se na úkor koalice Spolu, což vedlo k tomu, že si občanští demokraté o jeden mandát pohoršili,“ řekla v pořadu Zprávy Plus.

K TÉMATU: „Vysátá“ SPD, neúspěšní Piráti nebo Paroubkova ČSSD. Jak je to s poraženými eurovoleb?

„ODS také měla na zádech KDU-ČSL a TOP 09, které by se samostatně do europarlamentu neprobojovaly. K sebereflexi však nedojde, značka Spolu bude nadále posilovat,“ míní Stonjeková.

Hovořila i o volební prohře SPD, která získala jen jeden mandát, kdy svůj post obhájil europoslanec Ivan David (SPD). „Její předseda Okamura udělal maximum pro to, aby strana v tomto klání selhala. Už samotná kandidátka byla tristní,“ zdůraznila.

Výsledky evropských voleb podle obcí:

Poznamenala, že výběr byl mylný vzhledem k tomu, že SPD má především levicově orientovaný elektorát. „Příznivcům byl naservírován pravicový libertarián Petr Mach, který své působení v europarlamentu (Mach byl zákonodárcem v letech 2014 až 2017 za Svobodné, pozn. red.) zabalil a přenechal své místo Jiřímu Payneovi. Dalším problémem bylo spojení s Trikolorou,“ vyjmenovala komentátorka.

„Tato strana od svého vzniku házela SPD klacky pod nohy, přetahovala jí poslance a pohrdlivě se o opozičním subjektu vyjadřovala jako o projektu japonského podnikatele. Pokud se tedy spojíte s někým takovým, dáváte jasný signál, že jste zoufalí a nevíte kudy kam,“ nešetřila koalici Stonjeková.

Okamura podle ní již nemůže hrát na to, že vlastenecky orientovaný volič nemá jinou alternativu. „Eurovolby ukázaly, že taková možnost tu je. Řečeno s Cimrmany –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ přicházejí noví sekáči, kteří se nezakecají,“ řekla s odkazem na úspěch koalice Stačilo! nebo Motoristů sobě a Přísahy.

Politolog Ladislav Cabada připomněl, že výsledky jsou jasnou prohrou Pirátů. „Příčinou může být špatná volební kampaň, ve srovnání s jinými stranami byla neviditelná. Druhý faktor je obecné povahy – napříč členskými státy vidíme, že zelené subjekty oslabují, což se podepsalo i na Pirátech,“ zhodnotil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jako jediní jsme se postavili proti Turkovi, řekla Nerudová. Je to smutná zpráva o stavu společnosti

Tagy:
Tomio Okamura volby voliči Svoboda a přímá demokracie volby do Evropského parlamentu Zprávy plus Karolina Stonjeková Trikolóra hnutí občanů Petr Mach Karolína Stonjeková