Aktivistka Greta se rozvášnila v Evropském parlamentu. Poslancům ukázala prostředníčky

Klimatická aktivistka Greta Thunbergová ukázala poslancům v Evropském parlamentu ve Štrasburku oba prostředníčky. Nelichotivé gesto zřejmě mířilo na odpůrce zákona o ochraně přírody, který byl ve středu přijat těsnou většinou.

Europoslanci ve středu jednali o návrhu na obnovu přírody na územích dotčených lidskou činností. Hlasování nakonec skončilo těsným výsledkem. Pro klíčovou součást environmentální politiky Evropské unie hlasovalo 336 poslanců, většinou z levicových skupin či liberálů. Proti se postavilo 300 zástupců pravicových frakcí, včetně většiny nejpočetnějších lidovců.

Podpoření normy zřejmě potěšilo švédskou klimatickou aktivistku Gretu Thunbergovou, která při hlasování se smíchem ukázala vztyčené prostředníčky. Nelichotivé gesto pravděpodobně mířilo odpůrcům zákona.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jestli se neomluvíš, budeš čelit žalobě jako Okamura. Europoslanci se pohádali ve vysílání

Europoslanci ale její gesto příliš nevítali. „Je to příznačné pro současný politický styl některých aktivistů. Zvláště ve vyhrocené atmosféře by bylo dobré, kdybychom se k sobě navzdory odlišným názorům chovali s respektem. To by mělo odlišit upřímné demokraty od populistů a extremistů,“ uvedl pro deník Bild šéf německé frakce CDU/CSU Daniel Caspary.

Fotografii Thunbergové se vztyčenými prostředníčky sdílel na Twitteru německý bulvární novinář Julian Reichelt. „Velká demokratka Greta Thunbergová se obrací k politickým odpůrcům v Evropském parlamentu. Kdokoli oslavoval tuto ženu, byl vždy hlupák,“ napsal Reichelt.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Aktivisté obsadili rypadlo v dole Bílina, bouřili se proti těžbě. Slezli kvůli bouřce

Tagy: