Greta vedla v Miláně propalestinský pochod. Od změny klimatu k islámskému džihádu, píší lidé

Tisícovka demonstrantů se v pátek v Miláně účastnila pochodu na podporu Palestiny a za boj proti změnám klimatu. V čele průvodu šla švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová, informovala agentura AFP.

Mezi přítomnými bylo mnoho mladých lidí a akci svolalo ekologické hnutí Fridays For Future, na jehož založení se podílela i Thunbergová. Demonstranti vyzývali k zastavení bojů v Pásmu Gazy, kde proti sobě už rok bojuje izraelská armáda a teroristické hnutí Hamás. V Pásmu Gazy zemřelo více než 42 000 Palestinců. Izraelská armáda zde zahájila operaci v odvetě za loňský říjnový útok Hamásu na jih Izraele, kde palestinští ozbrojenci pozabíjeli na 1 200 lidí a dalších zhruba 250 odvlekli jako rukojmí.

ČTĚTE TAKÉ: Krvavé záběry. Influencer zničil luxusní McLaren. Jízdu živě vysílal, v dešti nezvládl řízení

Thunbergová uvedla, že Palestinci jsou už desítky let utlačováni. Klimatičtí aktivisté podle ní bojují nejen proti průmyslu fosilních paliv, ale i proti zbrojnímu průmyslu.

Nejednalo se o první akci na podporu Palestiny, na které Thunbergová vystoupila. Například v září se během demonstrace ve Stockholmu dostala i do problémů s policií. Řada lidí aktivistku za její propalestinský postoj kritizuje. „Od změn klimatu k islámskému džihádu,“ napsal na sociální sítí X uživatel Shunya k videu Thunbergové na jedné z demonstrací na podporu Palestiny. Naráží tak na teroristickou skupinu Palestinský islámský džihád, která vznikla právě v Gaze a působí i na Západním břehu Jordánu. „Gratuluji Gretě k nominaci na příštího vůdce Hizballáhu,“ komentoval další.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Policie zatkla Gretu dvakrát během několika hodin. Blokádou silnic pomáhám klimatu, tvrdí

Tagy:
demonstrace Izrael klimatické změny Greta Thunberg Pásmo Gazy Palestina Hamás Milán Izraelské obranné síly Palestinský islámský džihád