Grilovací sezóna je u konce: Dopřejte grilu tu nejlepší péči a uložte ho k zimnímu spánku


Grilování má většina z nás neodmyslitelně spojené s létem a teplým počasím. S příchodem prvních podzimních plískanic tak logicky pomalu přichází konec grilovací sezóny a nastává ten pravý čas dopřát grilu důkladnou péči a uložit ho k zaslouženému zimnímu spánku. Poradíme vám, jak ho správně zazimovat, aby přežil mrazivé počasí bez úhony a na jaře stačilo jen rozpálit rošty a rovnou se pustit do přípravy pokrmů.

Pokud vás neodrazují podzimní teploty, klidně si ještě dejte s uložením grilu na čas, ale raději nečekejte až do prvního sněhu. „Dejte si pozor na sněhové vločky. Když se rozehřejí a zatečou do grilu, mohou nadělat škodu. Také mráz může být pro některé grily nebezpečný, protože jeho jednotlivé části zkřehnou a následně mohou popraskat. Týká se to především všech hadic a hadiček, které najdeme u plynových grilů,“ popisuje odborník na grilování Tomáš Dytrych z Grilování.cz.

Důkladné vyčištění zvenku i zevnitř je základ

Ať už máte plynový, elektrický nebo klasický gril na dřevěné uhlí, základem je důkladné očištění. Začněte s grilovacími rošty. Nejprve gril rozpalte na vyšší teplotu a nechte přibližně 15 minut nahřát. Díky tomu se rozpustí všechny zbylé nečistoty a zbytky jídla, takže vše odstraníte mnohem jednodušeji než za studena. Rošty nejprve očistěte nahrubo kartáčem s ocelovými štětinami, poté omyjte teplou vodou se saponátem, řádně opláchněte a osušte papírovými utěrkami. „Pokud se jedná o litinové rošty, potřete je slabou vrstvou oleje a papírovou utěrkou otřete do sucha. Poté je můžete uložit na suchém místě,“ doporučuje Tomáš Dytrych.

ČTĚTE TAKÉ: Džemy, kompoty i sušení. Podívejte se, jak si úrodu ovoce a zeleniny uchovat na zimu

Stejnou péči si zaslouží i vnitřek grilu. V něm se rovněž usazují nečistoty, které vás mohou nemile překvapit. Nezapomeňte na popelník, odkapávací misky a další vnitřní části. Některé komponenty můžete bez obav dát i do myčky. „Při zazimování grilu na dřevěné uhlí vysypte popel z popelníku a zbylé uhlíky, a celý prostor řádně vymeťte. K seškrábání vrstvy popela na stěně kotle můžete použít polykarbonátovou škrabku. Díky ní lze zdárně vyčistit vanu i u plynových a elektrických grilů,“ radí Tomáš Dytrych a dodává: „Nezapomeňte také uskladnit zbylé brikety či uhlí na suchém místě. Zejména brikety totiž rády vlhnou a pak špatně hoří.“ U plynových grilů zkontrolujte hořáky, u těch elektrických topnou spirálu. V každém případě postupujte podle pokynů výrobce.

Po vyčištění vnitřních částí grilu je čas pustit se do očisty zvnějšku. Jarovou vodou omyjte plášť grilu z vnější strany, zkontrolujte madla a případně utáhněte šroubky, aby bylo vše řádně nachystané na jaro. „Můžete také použít speciální přípravky na čištění grilů, které se postarají nejen o bezchybný vzhled, ale povrch navíc ošetří. Nedoporučuji používat hrubé abrazivní čisticí prostředky, které mohou povrch poškrábat,“ doporučuje Dytrych.

Nezapomeňte na prohlídku technického stavu

Po důkladné očistě by měla následovat pečlivá prohlídka, zda jsou všechny části grilu v pořádku. Zkontrolujte všechny rošty a police, dvířka, knoflíky i madla. Nezapomeňte na nejrůznější hadice a přívodní ventily, na poklop ani na teploměr. Jednotlivé prvky se budou samozřejmě lišit podle toho, zda chystáte zazimování plynového nebo elektrického grilu, nebo zda jde o gril na dřevěné uhlí. Pokud zjistíte, že je něco poškozené, je právě teď ideální doba objednat náhradní díly. „Zima je ideálním obdobím k doobjednání poškozených dílů a následný servis. Některé díly totiž nemusí být hned skladem a čekací doba je někdy i několik týdnů. Když vše vyřešíte během zimy, na jaře vám bude odměnou pohodové první grilování,“ doporučuje Tomáš Dytrych.

Správné uskladnění

Gril by měl přes zimu odpočívat na suchém, chráněném místě – ideálně v garáži, kůlně, zahradním domku nebo alespoň pod přístřeškem. Gril samozřejmě můžete nechat i venku, ale měl by v každém případě stát na stabilním podkladu, aby nespadl a nepoškodil se či neponičil něco jiného.

Pokud nemáte možnost zazimovat gril pod střechou, nezapomeňte si pořídit ochrannou plachtu, která zabrání větru, dešti i sněhu, aby ho poškodil. Vždy volte ochranný obal určený přímo na váš model grilu. Před použitím ho vždy důkladně zkontrolujte, ať se ujistíte, že v něm nejsou díry z loňska. Plachtu lze používat i během grilovací sezóny jako ochranu před deštěm či prachem.

Na co si dát pozor u jednotlivých typů grilu?

A teď už k samotnému zazimování grilu. Ať už jste šťastnými majiteli jakéhokoliv typu grilu, zaslouží si vaši péči. Zazimování elektrického grilu nebo grilu na dřevěné uhlí není nijak náročné, protože palivo není náchylné k poškození.

Trochu jiná je situace při zazimování plynového grilu, kde je zapotřebí se zvlášť postarat o plynovou lahev, kterou je nutné před uložením grilu na zimu odpojit a uskladnit ve vertikální poloze. Rozhodně ji neskladujte v uzavřených prostorech, jako je garáž nebo sklep. Pozor si dejte také na vyšší teploty, nenechávejte plynovou lahev v blízkosti kotle, kamen nebo krbu. Naopak nižší teploty pod nulou nejsou problém, plyn nestárne ani se neznehodnocuje.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Drahá vejce nutí Čechy k alternativám. Zvládnete bez nich i chutné palačinky