S příchodem teplejších jarních dnů se mnozí z nás těší především na první grilování. Aby byla nadcházející grilovací sezóna co nejpříjemnější, je důležité se na ni náležitě a včas připravit.
Pokud nechcete nic nechat náhodě a absolvovat vše téměř bez starostí, inspirujte se radami firmy Grilování.cz.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ceny vajec jdou před Velikonocemi nahoru. Na vině je podle ekonomů i poptávka z USA
Jak gril správně odzimovat?
Pokud jste gril na zimu uklidili a uskladnili, čeká vás nyní příprava na novou grilovací sezónu. Jedná se o pár jednoduchých úkonů, které se liší podle typu vašeho grilu.
U grilu na dřevěné uhlí nejprve seškrábejte čistící špachtlí všechen popel připečený na dně topeniště. Poté naolejujte kapkou mazacího přípravku krytky větracích otvorů, aby se snadno otevíraly a zavíraly. Používáte-li litinový grilovací rošt a ten zrezivěl, roztopte gril na vysokou teplotu, grilovací rošt zahřejte a potom očistěte pevným drátěným kartáčem. „Až bude grilovací rošt očištěný kartáčem, potřete ho slabou vrstvou jedlého oleje. Teprve poté na něj položte jídlo. Po dokončení grilování je dobré postup zopakovat, aby byl rošt chráněn před vlhkostí,“ radí odborník na grilování Tomáš Dytrych z Grilování.cz.
U elektrických grilů platí to samé o odstranění připečených zbytků na dně vany (topeniště). Ty je potřeba seškrábat čistící špachtlí. Poté zkontrolujte také hliníkovou misku na úkap oleje a šťávy a v případě potřeby ji vyměňte za novou. Nezapomeňte po celé délce zkontrolovat přívodní elektrický kabel, musí být neporušený a v pořádku.
Máte-li doma plynový gril, zkontrolujte nejdříve knoflíky hořáků a rozvody plynu, jestli se na nich přes zimu nevytvořily pavučiny a vnitřek neobývají pavouci. Pokud zjistíte, že jsou drobné dírky na hořáku ucpané, důkladně je očistěte hrotem zavíracího špendlíku. Přesvědčte se, že se ventil hořáku otáčí zcela volně: pokud se kterýkoli z ventilů otáčí ztuha, prostříkněte ho trochou mazacího přípravku.
Zkontrolujte, zda jsou všechny přívodní hadice neporušené a dobře utěsněné. „Jestliže ucítíte plyn, připravte si roztok vody a saponátu v poměru 1:1 a potřete jím spoje hadic. Pokud se objeví bublinky, znamená to únik plynu. Vždy se řiďte pokyny uvedenými v manuálu vašeho grilu,“ doporučuje Tomáš Dytrych. „Na závěr vyjměte plechové kryty hořáků a zkontrolujte je spolu s hořáky, zda nejsou zkorodované. Podívejte se také na hliníkovou misku na odkapávající olej a šťávy – je-li poškozená nebo příliš znečištěná, vyměňte ji,“ dodává.
Jak vybrat vhodný nový gril?
Vždy je dobré si předem ujasnit, co je pro vás při grilování nejdůležitější. Zvažte, zda vám jde v první řadě o konkrétní druh masa, určitou grilovací techniku, rychlost přípravy, kouřové aroma, široký rozsah teplot, velikost grilu a jak moc jste limitováni cenou. Než se pustíte do konkrétního výběru grilu, je vždy nutné zodpovědět si základní otázku – na jaké palivo by měl být.
„V současné době existuje pestrá nabídka grilů, které můžeme podle paliva rozdělit na grily na dřevěné uhlí (plechové a keramické), plynové grily, elektrické grily a peletové grily. Většina dilemat při výběru se soustředí na souboj plynových grilů a grilů na dřevěné uhlí. Elektrické grily vítězí ve městech, kde je oblíbené grilování na balkóně a na terasách. Peletové a keramické grily jsou skoro vždy doménou zahrad u rodinných domů, jelikož jsou těžší a nelze je snadno převážet. Peletové grily spalují dřevěné pelety z čistého dřeva a potřebují ke svému provozu elektrický proud. Poskytnou vám ale chuťový zážitek z grilování na dřevě a zcela jednoduché manuální ovládání otočným knoflíkem nebo skrze aplikaci ve vašem telefonu,“ vysvětluje Dytrych.
Jak už bylo naznačeno, neméně důležitou roli pak hraje velikost a konstrukce grilu. Pokud grilujete často a pro více lidí, vyplatí se investovat do většího modelu s robustní konstrukcí. Samozřejmě v případě, že jde o grilování na zahradě či prostorné terase a máte gril také kde uskladnit. Pro menší prostory jako třeba balkony jsou vhodné kompaktní varianty. Ve výběru pak můžete zohlednit i doplňky a funkce. Grily mohou být vybaveny teploměrem, bočními hořáky, odkládacími plochami nebo dokonce chytrými technologiemi pro sledování teploty masa.
V neposlední řadě vždy myslete také na kvalitu a gril nakupujte jen od ověřených značek a prodejců. „Gril by měl být vyroben z odolných materiálů, které dobře vedou a udržují teplo, například nerezová ocel nebo litina. Dalším nesmírně důležitým faktorem je stabilita grilu. Pevná a stabilní konstrukce zabraňuje nechtěnému převrhnutí a zajišťuje bezpečnost. Ideální je vybírat grily se snadnou údržbou, která usnadní čištění a prodlouží životnost. Nezapomínejte ani na kvalitu roštu. Ideální je litinový rošt s nepřilnavým povrchem, který umožní rovnoměrné propečení jídla,“ doporučuje Dytrych.
Co nepodcenit před prvním grilováním sezóny
Jakmile máte vybraný gril, je čas se přichystat na samotné grilování. Ať už jste zkušený mistr grilu nebo začátečník, pečlivá příprava zajistí dokonalý zážitek z prvního letošního grilování. Na co tedy nezapomenout?
- Kvalitní suroviny: Kvalitní suroviny jsou základem úspěchu. Vyberte čerstvé maso, ryby, zeleninu nebo sýry vhodné ke grilování. Nezapomeňte ani na přílohy, koření, omáčky a křupavé pečivo.
- Správné náčiní: Ke grilování budete potřebovat základní pomůcky. Tedy grilovací kleště, obracečku, kartáč na čištění grilu, teploměr na maso a rukavice odolné vůči žáru. Nezapomeňte také na podnosy na syrové a hotové maso, abyste zabránili kontaminaci.
- Správné rozžhavení grilu a dostatek paliva: U grilů na uhlí dbejte na dostatečné rozpálení před samotným grilováním. U plynových a elektrických grilů nastavte optimální teplotu. Ujistěte se, že máte dostatek uhlí, briket nebo plynu.
- Bezpečnostní opatření: Gril umístěte na stabilní povrch, mimo hořlavé materiály a v bezpečné vzdálenosti od dětí a domácích mazlíčků. Vždy ho používejte na dobře větraném místě a nikdy jej nenechávejte bez dozoru. Mějte po ruce hasicí prostředek, například kbelík s vodou nebo hasicí sprej.
MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kam na oběd do stovky? Na Novojičínsku dostanete i polévku, u Prahy pak halušky či „smažák“