
Brněnští hasiči se nemohli dostat k požáru. Přístup na místo jim blokovala auta, ukazuje video
Levné obědy nejsou pouze výsadou některých českých restaurací. I u našich sousedů se dají najít místa, kde si pochutnáte za rozumnou cenu. V Německu a Polsku objevili reportéři CNN Prima NEWS podniky, kde si můžete vychutnat chutné jídlo, aniž byste museli sáhnout hluboko do kapsy.
Dobře, chutně, ale hlavně levně se najíst do sto korun? Naši reportéři pro vás stále objevují nová místa po celém Česku. Tentokrát vyrazili na západ a severovýchod země – v Karlovarském kraji navštívili Sokolov a na severovýchodě Čech Rychnov nad Kněžnou.
Je možné se v dnešní době dobře najíst za méně než sto korun? Redakce CNN Prima NEWS pro vás vybrala několik podniků, kde si pochutnáte a ještě ušetříte. Týká se to pražského stánku na Proseku, kde zákazníci stojí na jídlo ve frontě ještě před jeho otevřením. Štáby vyrazily i do dvou oblíbených bufetů v Olomouci.
Hlasování o nejlepším českém pokrmu zná vítěze. Do ankety CNN Prima NEWS se zapojily tisíce čtenářů. Ti nakonec jako svého favorita zvolili nesmrtelnou českou klasiku – svíčkovou na smetaně. Špatně si nevedla ani pečená kachna s červeným zelím nebo hovězí guláš. Srdce českých jedlíků si naopak nezískal valašský frgál, který zase zabodoval ve světovém žebříčku, byť s „odřenými zády“. Mezi čtenáři překvapivě pohořely také jiné české dobroty. Kompletní výsledky ankety si můžete prohlédnout v článku níže.
Tataráčky, bramborový salát, ale také steak či guláš z klokaního masa. I takhle může vypadat česko-slovenská večeře v australském Sydney. Právě ve společnosti svých krajanů odstartoval prezident Petr Pavel dvoutýdenní návštěvu Austrálie a Nového Zélandu, kam česká hlava státu oficiálně zavítala naposledy před 30 lety. Dočkal se proto nejen vřelého přivítání, ale také ochutnávky tradičních pokrmů z exotických surovin. „Velký králík, který chutná jako hovězí,“ okomentoval klokaní specialitu prezident Pavel o den později na dotaz novinářů, jak mu v neděli chutnalo.
V Česku se stále dají najít místa, kde mají levné jídlo. Do stovky se najíte například v Hradci Králové nebo v jihočeských Vodňanech. Zákazníci si stravování pochvalují. Nízké ceny lze podle provozních držet i díky tomu, že jsou ve vlastním a nemusí tak platit nájem.
I když zdražování potravin už není tak strmé jako před časem, v restauracích a jídelnách si stále musíme připlácet. A nejedná se o malé částky. Za pouhých pět let se průměrná útrata za polední menu zvýšila o 44 procent, tedy o 70 korun. Průměrná cena obědového menu vyjde na 224 korun. Zdražování neuniknou ani oblíbená jídla Čechů. O kolik zdražil v průměru guláš, svíčková nebo steak?
Čtyřleté dítě v neděli spadlo v srbské vesnici Baranda do vroucího kotle s gulášem. Nešťastný chlapec se na akci „Gulašijada“ projížděl na kole v doprovodu své babičky, když narazil do sloupku a po hlavě spadl přímo do nádoby. Kolemjdoucí policisté ho okamžitě vytáhli a přivolali záchranáře, informoval srbský web Kurir. Nyní se zotavuje na jednotce intenzivní péče. Informovala o tom srbská média.
Z pultů prodejen Makro mizí další výrobky. Konkrétně se jedná o maďarský guláš v plechovce značky Fine Life a bramborové krokety značky ARO. Řetězec o tom informoval na svých webových stránkách.
Sestavování rozpočtu bylo zcela mimo zákon, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). S bývalým ministrem financí Ivanem Pilným se shodl na tom, že vláda ignorovala proces, který všichni předchozí šéfové státní kasy považovali za svatý. Tvorbu rozpočtu Kalousek přirovnal k vaření guláše, ale podle špatného postupu.
Rezignace vlády na porozumění běžného občana je ohromující. Poradci NERV hovoří moudře o tom, co se má dělat a lidi čumí a nevědí, co jim říkají. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS takto zhodnotil představení konsolidačního balíčku odborník na politický marketing Oto Klempíř. S kritikou souhlasili i reportér Seznam Zpráv Václav Dolejší a šéfredaktor Týdeníku Echo Dalibor Balšínek. Podle nich kabinet Petra Fialy (ODS) zpatlal úsporná opatření na poslední chvíli a vznikl z nich guláš.
Česká pole jsou plná cibule, regály v supermarketech jsou také plné cibule – ovšem té z Nového Zélandu. Na paradox upozornila Agrární komora. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) na obchodní řetězce apeluje, aby zeleninu z druhého konce světa stáhly z prodeje. Supermarkety se brání, že čeští zemědělci chtějí za cibuli moc peněz.