Prima řeznictví: V Praze láká na vyhlášenou tradiční sekanou, na Jablonecku sází na lokálnost
Než začnete číst Co byste měli vědět, než začnete číst
Kunratické řeznictví láká na sekanou s 35letou tradicí.
Špekáčky se zde vyrábí tradičně a plní se do přírodních střívek.
Ve Velkých Hamrech se dědí receptury v řeznické dynastii.
Používají výhradně české maso.

Vyhlášená sekaná, párky, špekáčky anebo třeba domácí klobásy. Malá rodinná řeznictví lákají na speciality s lety ověřenou recepturou a funguje to. Přestože jsou jejich výrobky často dražší než ty v supermarketech, o zákazníky nouzi nemají. Potvrzují to příklady z Prahy nebo Jizerských hor.
Toto vydání seriálu Prima řeznictví začínáme v hlavním městě. Prodejna masa a uzenin v Kunraticích je vyhlášená sekanou, jejíž recept se nezměnil už 35 let. „Pravá sekaná. Jeden druh, dobrá, kvalitní,“ chválil si ji jeden ze zákazníků.
ČTĚTE TAKÉ: Řeznictví na Frýdecko-Místecku brojí proti „éčkům“. V Jaroměři kraluje nevšední specialita
Řeznictví zde po zakladatelích už převzala další generace. Jsou tu pyšní na to, že si všechno dělají ručně a sami – od bourání masa, přes uzení až po hotová jídla z vlastních surovin.
„My jsme si tady dneska dali zabijačkový guláš. Chodím většinou na dršťkovou,“ uvedl jeden ze zákazníků. „Já to tady fakt miluju a pořád jsem si přála, aby to tady někdo zveřejnil,“ měla radost další zákaznice.
Špekáčky vyrábí postaru
Třeba špekáčky tu pěkně postaru plní do přírodních hovězích střívek, která dobře sají tuk a vodu, takže po opečení pěkně křupají. „Vyrábíme je ručně, hezky to chlapci motají a zpracovávají rukama,“ řekla spolumajitelka řeznictví Martina Součková.
A nyní vzhůru na sever, konkrétně do Velkých Hamrů na Jablonecku. V řeznické dynastii Tomášů se receptury dědí už desítky let. „Specialitka je farářská klobása, do které se přidává slovenská paprika, sůl, pepř, nové koření a nějaké takové ingredience, které jsou tajné,“ usmíval se majitel podniku Jaroslav Tomáš.
Čtěte také

„Kupuji tady bavorskou sekanou, uzená žebra a uzenou krkovici,“ uvedla jedna ze zákaznic. Ve Velkých Hamrech si zakládají na tom, že zpracovávají výhradně české maso, nejlépe z okolí, aby necestovalo přes půl republiky.
„Když si to člověk koupí celé od vepřových půlek a zpracuje si to, vyrobí z toho nějaké své výrobky, má zaprvé radost, že to všechno spotřebuje, a samozřejmě je to znát i z toho ekonomického pohledu,“ doplnil majitel. A co vy? Máte taky to svoje oblíbené malé řeznictví? Dejte nám vědět na zpravy@iprima.cz.
MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jak při nákupu ušetřit? Obchody lákají na večerní slevy. Před zavíračkou prodávají i za půlku