Hádka českých bojovníků na Ukrajině. Hrdina dezinformátorů šířil lži, sklidil hněv

Nejsou tu žádné západní zbraně. S takovým tvrzením o situaci na Ukrajině přišel český bojovník se jménem Matouš Bulíř. Jeho slova, která se masivně šířila v proruských a dezinformačních kanálech, pobouřila krajany ve zbrani. Po ostré konfrontaci vyšlo najevo, že Bulíř o situaci na bojišti příliš neví – ve zveřejněném záznamu měl přiznat, že si „vystřelil jednou z AKčka“ (zbraň AK-47), a ani se nenacházel na bitevní frontě. Bulíř v minulosti dostal také podmínku za protiromské cedule u památníku v Letech.

„Ano, nějaká západní technika tu je – vzadu. Ale nic, co by se promítlo do přímého boje, to vám garantuji. Tady se furt jezdí ve staré sovětské technice, a tam, kde se bojuje, vůbec nic tu není. Proto jsem proti bezmezné pomoci Ukrajině, stát vyhazuje peníze oknem. Nejsem přítomen na celé frontě, jsem tu podruhé,“ tvrdil Bulíř na videu, které se začalo ve velkém sdílet v proruských a dezinformačních skupinách. Ke středečnímu večeru jeho poselství vidělo přes 600 tisíc lidí.

Rovněž vyzval europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL), aby „zvedl zadek“ a zajel se podívat na Ukrajinu, pokud nevěří jeho slovům. „Má fetiš fotit se v uniformě a poukazovat na to, že je součástí aktivních záloh a jak je třeba dát Ukrajině úplně všechno. On sám neudělal vůbec nic. Můžete mi ukázat na frontě, kde jsou ty stamiliardy peněz? Kde jsou ty zbraně, cokoliv? Neviděl jsem je. Vůbec nic se nezměnilo, lidé tu fasují stejné zbraně, AK-47. Kde jsou ty miliardy?“ dožadoval se odpovědi Bulíř a označil Zdechovského i šéfa projektu Manipulátoři.cz Jana Cempera za úbožáky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pomoc Ukrajincům sebrali Rusové. Změnit strategii navrhl padlý Michal, popsal dobrovolník

Ačkoliv ve videu podotkl, že je na straně Ukrajiny, která se brání ruské agresi, jeho slova mnozí začali používat jako argument, proč přestat posílat peníze na pomoc Ukrajině. Nedlouho poté se ovšem ukázalo, že nemluví pravdu.

Bulířovo tvrzení o západních zbraních totiž pobouřilo další české bojovníky, kteří nasazují krk na ukrajinských bojištích. Rozhodli se proto svého krajana konfrontovat a nahrát jeho odpovědi na mobil, záznam následně zveřejnili na sociálních sítích.

„Kolikrát sis tam vystřelil?“ zeptal se jeden z českých bojovníků. „Jednou, AKčkem. Proč to vůbec řešíme?“ odpověděl tlumeně mužský hlas, který má patřit Bulířovi. „Protože jsi k*nda! Co se krčíš, ty zm*de? Sedni si, bavím se s tebou. Co si honíš ego na videích? Říkal jsi tam, ať přijedou a vysvětlí tvoje názory. Tak se tě ptám a konfrontuju se s tím,“ zasypal ho nadávkami Čech.

„Říkám, že jsem viděl západní techniku na západě Ukrajiny. Nikde nepíšu o tom, že jsem velký bojovník,“ snažil se Bulíř obhájit svůj názor. Své krajany ale příliš nepřesvědčil. „Viděls nějakou západní techniku? Kde bys ji asi viděl, když jsi nikde nebyl a nic jsi nedělal? Kritizuješ to, o čem víš úplné h*vno! Jednou jsi vyjel na BTR a hned si dáváš video. Ti lidi, co zůstali v Česku, udělali stejný h*vno jako ty,“ pokračoval Čech v konfrontaci.

Nedlouho poté čeští bojovníci zveřejnili snímek, na němž Bulíř leží na zemi, zatímco na něm klečí jiný muž – nejspíše jeden z Čechů, kteří si přišli vyslechnout jeho argumenty. „Tenhle k*kot, co si sem přijel udělat video, je už na cestě do ČR,“ oznámil účet s názvem „tommy l wallis“:

Za protiromské cedule dostal podmínku

Do Bulíře se pustili také další čeští bojovníci, kteří už delší dobu působí na Ukrajině. „Tak na šaška Bulíře došlo ještě dřív, než jsem to stihl já. Přeju ti nehezký návrat do ČR, s brekem, jak malý proruský nic. Přijeď ještě jednou, chci ti to vysvětlit ještě já, co jsi to za šaška,“ napsal na Twitter uživatel HonzaUA, se kterým natáčel i reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno.

Posléze potvrdil, že západní technika na ukrajinské frontě samozřejmě je – od obrněnců M2 Bradley po terénní vůz HMMWV. „Technika, zbraně a prachy jsou v takových plucích a brigádách, které bojují, ty šašku,“ nešetřil kritikou HonzaUA. „Máme dokonce i jiné tanky než ty sovětské. Brzo nám přijedou i Leopardy. Jen se kluci musí docvičit, tank bez řádné posádky je jen kus železa,“ doplnil na sociálních sítích.

Jak potvrdilo několik dalších na sobě nezávislých zdrojů, na Ukrajině opravdu západní technika je. Výjimkou není ani obléhaný Bachmut. „Ano, viděl jsem tam, tuším, německá děla, pak také zakamuflované západní obrněnce,“ dodal humanitární dobrovolník Marek Wiesner z projektu Mise Ukrajina. Na Bulíře, který se díky videu stal miláčkem české dezinformační scény, zareagoval i lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

„Dostal jsem se do hledáčku proruských stoupenců a různých dezinformátorů, kteří o mně na sociálních sítích šíří různé nepravdivé informace. Pan Bulíř asi neunesl mou ostrou kritiku Moskvy a podporu Ukrajiny, neověřil si informace a ‚pozval‘ mě na Ukrajinu. Od vypuknutí války jsem tam byl několikrát. Poprvé hned v březnu 2022, kdy jsem do ukrajinského Lvova s Charitou ČR dovezli humanitární zásilku,“ řekl redakci CNN Prima NEWS.

Poté se začal zajímat o pozadí Matouše Bulíře, který v minulosti dostal podmínku za protiromské nápisy u památníku v Letech. K akci se následně na svém webu přihlásilo nacionalistické hnutí První republika, ve kterém Bulíř působil.

„Ptal jsem se ukrajinské strany, která o něm nic nevěděla. Ptal jsem se Čechů, kteří na Ukrajině dlouho působí, a zprvu ho také nikdo neznal. Až oklikou se ke mně dostala informace, že je to jen pohádkář, který natáčí videa, ale na frontě nikdy nebyl. Za Ukrajinu nikdy nebojoval. Dostal jsem informace od kluků z Ukrajiny, že ho konfrontovali s jeho lživými tvrzeními. Ve videu si hodně vymýšlí. Vlastně nemá tušení, jak to tam funguje a probíhá,“ pokračoval europoslanec.

Redakci CNN Prima NEWS potvrdil, že zveřejněná videa českých bojovníků jsou pravá. „O pravosti záznamu nepochybuji, je potvrzená. Existuje i video, které je ale neveřejné z důvodu bezpečnosti lidí, kteří jsou na Ukrajině. Bulíř byl po této ostré konfrontaci poslán domů do ČR. Dělá jenom ostudu,“ uzavřel Zdechovský.

Tagy: