Unikátní záběry z tajné základny u Kyjeva: Reportér natáčel výcvik jednotky Anthropoid

Na Ukrajině bojují i čeští a slovenští dobrovolníci, kteří ale stejně jako místní musí projít vojenským výcvikem. Velmi náročný proces s muži, kteří mají mít výkonnost na úrovni špičkových sportovců, si na Ukrajině vyzkoušel i vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno. Nedaleko Kyjeva natáčel s jednotkou, která si říká Anthropoid.

„Nacházíme se na utajované základně nedaleko Kyjeva, kde se připravují příslušníci elitních sil ukrajinské armády. Mezi nimi je i skupinka českých a slovenských dobrovolníků,“ uvedl Matyáš Zrno.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bachmut jako nástroj vyčerpání a čekání na západní zbraně. Kdy nastane ukrajinský protiútok?

Zmínění Češi a Slováci jsou zárodkem slupiny, která si říká Anthropoid, logicky jde tak o narážku na československé odbojářské duo – Josef Gabčík a Jan Kubiš. Ti za druhé světové války provedli úspěšný atentát na Reinharda Heydricha.

„Do elitní jednotky ukrajinské armády se nemůže dostat každý – jen muži s bojovými zkušenostmi. Právě teď cvičí střelbu, taktiku a učí se zacházet s výbušninami,“ sdělil reportér CNN Prima NEWS. Sám Zrno, který výcvik označil za extrémně náročný, si zkusil malý výsek z toho, co vojáci musí podstoupit.

Reportér se tak oblékl do vojenské výstroje a procvičil si základy krytí, kdy jeden z vojáků střílí krycí palbou, aby druhý mohl změnit pozici. „Můžu říct, že běh v plné polní a v tomhle všem dá člověku pěkně zabrat, a to na sobě zdaleka nemám všechno, co s sebou vojáci obvykle nesou do akce,“ přiznal Zrno.

Podle dobrovolníka z československé jednotky Anthropoid, který si říká „Tango“, však člověk během boje těžkost své výstroje skoro necítí. „Když se bojíte o svůj život, a je v tom ještě ten adrenalin, tak se utíká lehce,“ zmínil.

Tagy: