Hádka Gregorové a Kobzy: Vždy, když řeknete „mír“, skočím vám do řeči. Je to mír okupantů

Markéta Gregorová a Jiří Kobza

PARTIE Terezie Tománkové 16.10.2022

Je na čase prohlásit Rusko za teroristický stát? Má to své důsledky jako přerušení obchodních a diplomatických vztahů. Přesto by se o takové věci mělo začít otevřeně debatovat. Myslí si to většina z hostů, kteří debatovali v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Jiří Kobza (SPD) však něco takového odmítl. „Když jsem slyšel, jak ruské rakety dopadají na energetickou infrastrukturu, nemohl jsem si nevzpomenout na humanitární bombardování Jugoslávie. Američani tam dělali to samé,“ řekl.

„Litva se ukázala jako odvážný stát, dokázala se od Ruska úplně odstřihnout a přijala usnesení, že Rusko je teroristický stát. Naše diplomacie je opatrnější. V situaci, kdy označíte nějaký stát za teroristický, má to řadu důsledků. Nesmíte s ním například obchodovat. Rusko se ale jako teroristický stát chová. Česká republika by ho za takový měla prohlásit, nevadilo by mi to. Diskuze by se měla alespoň na toto téma otevřít,“ řekl Ondřej Kolář (TOP 09) v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

„Vzhledem k jednostranným informacím, jsem k tomu rezervovaný. Když jsem slyšel, jak ruské rakety dopadají na energetickou infrastrukturu, nemohl jsem si nevzpomenout na humanitární bombardování Jugoslávie. Američani tam dělali to samé,“ odmítl tezi o Rusku coby teroristickém státu Jiří Kobza.

Neberte si slovo mír do úst

Podle něho je prý otázka, „zda se Rusové učili od Američanů“. „Nemáme kompletní obraz, co se tam vlastně děje. Jsem proti jakékoli válce, od začátku prosazujeme diplomatické jednání. Snažili jsme se pořád prezentovat názor, že sebehorší mír je lepší než válka,“ dodal. Na přímou otázku moderátorky, zda odsuzuje raketové útoky Ruska na Ukrajinu, odpověděl: „Odsuzuji zabíjení celkově“.

„Já se domnívám, že je pravda, že Rusko je teroristický stát. Prohlásila to už Rada Evropy. Vy říkáte slovo mír. Nechutné, že si něco takového berete do úst. Přijde mi vtipné, že tu sedí zástupce SPD a místo odsouzení Ruska hovoří o Američanech. To samé přede mnou říkal i zástupce KSČM,“ vmetla europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti) Kobzovi.

V diskusi se mluvilo i o riziku jaderné války. Gregorová si myslí, že by Západ v případě jejich použití Ruskem nemohl stát stranou, byť by nasadil konvenční, nikoli jaderné zbraně. „Můj názor je, že v případě použití jaderné zbraně by se do války zapojily i státy NATO a s pomocí konvenčních zbraní by Rusko rozdrtily,“ řekla europoslankyně.

„Rusko se rozhodně chová jako teroristický stát. Cíle, na které Rusko útočí, by to ani neměly být,“ přidal se ke Kolářovi a Gregorové poslanec hnutí ANO Jaroslav Bžoch. Podle něho bychom však měli debatovat o tom, co bychom v případě prohlášení Ruska za teroristický stát měli dál dělat. „Musíme si položit otázku, zda nejsme na Rusku ještě závislí. Nechci dávat na roveň oběti války a obchodní vztahy, jen si zkrátka musíme položit tyto otázky,“ dodal.

Gregorová: Tohle se nedá

Na Kobzova slova poté reagoval Ondřej Kolář. „Rusko zaútočilo v roce 2008 na Gruzii, v roce 2014 pokračovalo na Krymu a to, co vidíme teď, je jen pokračování. Válka je nevyprovokovaná, Rusko zaútočilo bez vyhlášení války, ani to jako válku neoznačilo. Rusko se chová jako teroristický stát,“ řekl v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Jiří Kobza si však za svými slovy o míru stál. „Měl jsem smůlu, že jsem prošel válečnou zónou, a štěstí, že jsem to přežil. Jakýkoli mír je lepší než válka,“ řekl. „Říkejte tomu mír okupantů, ne mír. Pokaždé když řeknete mír, tak vám skočím do řeči, protože tohle se nedá,“ reagovala tvrdě Markéta Gregorová.

Podle Kobzy je třeba jednat a Ukrajina by měla být součástí těchto jednání. „Je tam občanská válka, to je nejhorší válka,“ řekl poslanec SPD. „Když byla druhá světová válka, nikdo neměl potřebu zvát Hitlera k nějakým jednáním, protože každému bylo jasné, že Hitlera je třeba vojensky porazit. My asi nedokážeme Rusko vojensky porazit, měli bychom ho oslabit, ponížit a pak mu nadiktovat naše podmínky,“ oponoval Ondřej Kolář.

Velkou politickou debatu si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: