Jurečka: Vláda je v nejsložitější situaci od války. Rozpočet máte na vodě, oponuje Schillerová

Marian Jurečka

PARTIE Terezie Tománkové 16.10.2022

Státní rozpočet v letošním roce nejspíše skončí podobně hlubokým schodkem jako v roce 2020, tedy kolem 370 miliard korun. „Rozpočet pro tento rok vám odpustím,“ řekla Alena Schillerová (ANO) v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky bylo nutné přehodnotit státní rozpočet s ohledem na vypuknutí války na Ukrajině. „Není to tak, že bych z plezíru zvyšoval výdaje,“ oponoval Jurečka ve stejném diskusním pořadu.

„Naše vláda je v nejsložitější situaci od konce druhé světové války,“ reagoval Marian Jurečka na otázku rostoucího schodku státního rozpočtu. Vyjmenoval konkrétní položky, které vláda vyplácí domácnostem kvůli tomu, že energie rekordně zdražují. „Není to tak, že bych z plezíru zvyšoval výdaje,“ dodal. Podle něho se zásadně změnily okolnosti státního rozpočtu po napadení Ukrajiny Ruskem. „Pomoc je adekvátní našim možnostem,“ řekl Marian Jurečka. Šéf lidovců kritizoval bývalého ministra financí Miroslava Kalouska, že nyní „udílí knížecí rady“.

„V roce 2020 byl propad ekonomiky největší v historii naší země. Vy propad nemáte, máte jen zpomalení růstu. Rok 2022 je za mě rozpočtově absolutní chaos. Vláda se chytila do vlastní pasti, proto rok 2022 odpustím, že tam nejsou žádné změny,“ řekla Alena Schillerová v Partii Terezie Tománkové s tím, že práce vlády s rozpočtem je chaotická. A to kvůli postupnému načítání pozměňovacích návrhů, které se objevily až při projednávání rozpočtu v Poslanecké sněmovně.

Schillerová: Nevěřím, kolik vyberete z windfall tax

Schillerová je přesvědčena, že schodek rozpočtu bude letos 375 miliard. Připustila, že bude zhruba stejný jako ten, který ještě z pozice ministryně financí navrhovala. „Ale pozor, my jsme neměli k dispozici 125 miliard navíc, které vyberete (díky inflaci),“ dodala. Podle ní není možné dostat rozpočet do rovnováhy rychle, vláda by si měla konsolidaci veřejných financí rozložit do více let.

„Vláda musí přijít s návrhy, jak strukturální schodek rozpočtu snížit. A není to jen o výdajích státu a efektivitě fungování státu,“ řekl Marian Jurečka s tím, že vláda bude snižovat počty úředníků. Ministr práce a sociálních věcí řekl, že v součinnosti s Národní ekonomickou radou vlády bude kabinet hledat možnosti, jak posílit příjmovou stranu státního rozpočtu. Jurečka hovořil o schválení daně z neočekávaných příjmů (windfall tax) nebo o příjmech z emisních povolenek.

„Měli byste dotlačit digitální daň, kterou schválila naše vláda. Windfall tax počítáte sto miliard, máte to na vodě. Absolutně nevěřím, že byste tyto peníze skutečně mohli získat. Diskutovali jste to za zavřenými dveřmi. Celkem 50 miliard chcete vzít z modernizačního fondu, na to ale musíte mít souhlas Evropské komise. Chybí vám 150 miliard. Schodek bude 440 miliard, vy jste navrhli 295. Bylo před volbami, chápu,“ oponovala Alena Schillerová.

Rozpočet ve stopách roku 2020

Stát ke konci září letošního roku hospodařil se schodkem 270,9 miliardy korun. Během jednoho měsíce se deficit prohloubil o necelých 40 miliard. Meziročně je výsledek za prvních devět měsíců lepší asi o 55 miliard korun, uvedlo na začátku října ministerstvo financí.

Rozpočtový schodek byl sice meziročně výrazně nižší, kopíruje ale vývoj v roce 2020. Na Twitteru na to upozornil hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler. „Deficit hospodaření státu se v září prohloubil o 40 miliard a dosáhl 270,9 miliardy korun. Ve srovnání s minulým rokem je sice o 55 miliard nižší, nicméně stále kopíruje vývoj pandemického roku 2020, který skončil deficitem 367 miliardy Kč,“ napsal Seidler na sociální síť.

Poslanecká sněmovna na letošní rok schválila státní rozpočet se schodkem 280 miliard korun. Kabinet Petra Fialy (ODS) ale v létě přišel s jeho novelou, ve které počítá s deficitem 330 miliard. Během projednávání v dolní komoře českého Parlamentu ale vládní poslanci navrhli další zvýšení schodku o 45 miliard korun na finálních 375 miliard. Hlasování o rozpočtové novele by mělo proběhnout ještě v říjnu.

Duel si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: