Hádka jako v družině. Jste trapný, vmetl Jurečka Okamurovi. Ne, to jste vy, opáčil šéf SPD

Zleva: Miloš Vystrčil (ODS), Marian Jurečka (KDU-ČSL), Tomio Okamura (SPD) a Alena Schillerová (ANO) v Partii Terezie Tománkové

PARTIE Terezie Tománkové 25.9.2022

Ostrá slova kvůli Rusku, skákání do řeči i slovní útoky. Diváci povolební Partie Terezie Tománkové v lánském zámku byli svědky několika hádek mezi vládními politiky a šéfem opozičního hnutí SPD Tomiem Okamurou. Zatímco ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku (KDU-ČSL) osočil ze lži, šéfa Senátu Miloše Vystrčila kritizoval za údajné překrucování slov. Koaliční politici mu ostrá slova vrátili – Okamura si vyslechl, že se chová trapně a že chce vyjednávat s nepřátelským Ruskem ohledně plynu.

Předseda opozičního hnutí SPD již v minulosti několikrát ostřeloval vládní pětikoalici, že neusiluje o mírová jednání s Ruskou federací a jejím prezidentem Vladimirem Putinem. Stejně tak zazlívá kabinetu Petra Fialy (ODS), že se nevydal do Moskvy zařídit dodávky levného ruského plynu na nadcházející topnou sezonu, jako se o to pokusili jiní evropští politici.

Těchto dřívějších výroků se chytil šéf Senátu Miloš Vystrčil, který Okamuru nešetřil tvrdou kritikou. „Chceme mír, všichni chtějí mír. Ale řešení, která navrhujete, k němu nevedou. Není možné se s člověkem, který zabíjí na Ukrajině, domlouvat na odběru plynu. Nevíme, kdy ho zastaví. Prostě nemůžete uvést lidi v této zemi do takového rizika,“ rozčílil se předseda horní komory parlamentu ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Překroutil jste moje slova. Já jsem to neříkal. Jaká je tedy levná alternativa? Podívejte se na složenky!“ bránil se u stolu Okamura s tím, že takovým způsobem své myšlenky rozhodně nekomunikoval. „Vy chcete věřit Rusku? Chcete s ním kontrakt na plyn na tuto zimu,“ pokračoval ale Vystrčil v nedělní Partii, která se vysílala ze zámku v Lánech.

„Rusku nevěřím. Nevěřím ale ani Bruselu. Pro mě je Česká republika na prvním místě,“ snažil se šéf SPD obhájit svůj postoj v energetické krizi a ve vztahu k ruské straně. „Není právě,“ vrátil mu Vystrčil. Hádka mezi politiky probíhala dále, dokud ji nepřerušila reklamní přestávka.

Hádka jako v družině

O něco kratší slovní výměna proběhla také s předsedou lidovců Marianem Jurečkou. Během debaty mu Okamura opakovaně skákal v krátkých intervalech do řeči, což ministrovi práce a sociálních věcí viditelně vadilo.

„Jste fakt trapnej,“ vzkázal Okamurovi po nějaké chvíli Jurečka, když šéf SPD nepřestal se skákáním do řeči. „Trapnej jste vy,“ opáčil opoziční politik, za což si od moderátorky Terezie Tománkové vysloužil rychlé napomenutí.

V jiné části debaty se Okamura naopak pustil do Jurečky. „Lže včera, lže dnes a lhát bude,“ rozčílil se. „Co jsem slyšel, je velmi urážlivé. Říkáte, že někdo někam přebíhá, navíc ‚údajně‘. Plivete špinavou slinu, typický lidovec,“ pustil se šéf SPD do ministra. „Chovejte se slušně, pane předsedo,“ klidnil ho ale Jurečka.

Ostrou debatu si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: