Hádka kvůli demonstracím: Dáváte nám nálepky, řekl Nacher. Populisti, oponovala Decroix

Patrik Nacher a Eva Decroix byli hosty nedělní Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

PARTIE Terezie Tománkové 9.10.2022

V okamžiku, kdy současná opozice uspořádá nějakou demonstraci, dostane od vládní koalice okamžitě negativní „nálepku“, postěžoval si pořadu Partie Terezie Tománkové poslanec a pražský zastupitel Patrik Nacher (za ANO). Místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Eva Decroix reagovala slovy, že opozice má běžně svolávat demonstrace. „Problém nyní je, že nemáme opozici, která by nebyla populistická,“ dodala.

Decroix v návaznosti na sobotní demonstraci na Václavském náměstí v Praze, kterou organizoval předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula, pronesla, že by případné protesty měla svolávat opozice a představovat na nich svůj program. „Problém nyní je, že nemáme opozici, která by nebyla populistická,“ prohlásila ve vysílání CNN Prima NEWS.

Kdyby ANO svolávalo demonstrace, vládní koalice by tvrdila, že to dělá v rámci předvolební kampaně, reagoval Nacher. Navíc by to podle něj mohla prohlašovat prakticky kdykoliv –⁠ v září se konaly komunální a senátní volby, nyní probíhá české předsednictví v Evropské radě a začátkem nového roku nás čeká prezidentská volba.

Na Nacherovu stranu se přiklonil pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD). „Kromě roku 2025 má Česká republika volby pořád, tak nevím, kdy by se ty demonstrace měly konat,“ řekl. Místopředseda sociálních demokratů dodal, že odbory v čele se Středulou navíc dopředu informovaly, že demonstraci uspořádají až po komunálních a senátních volbách v září.

Středulova demonstrace byla fiasko, říká Decroix

Decroix poznamenala, že podobné demonstrace, jakou uspořádali odboráři, vítá. Přesto sobotní akci označila za „fiasko“, protože se jí účastnilo jen několik málo tisíc lidí. „Otázka je, jestli to byla odborářská demonstrace, nebo demonstrace budoucího prezidentského kandidáta. Nejsem si jistá, že by lidé z mého okolí, kteří nejsou spokojení nebo pociťují strach, na ni přišli,“ řekla.

Předešlé demonstrace, které proběhly v září, byly podstatně početnější, ale organizovali je lidé s mají mimořádně kladným vztahem k Rusku, připomněl poslanec Jan Lacina (STAN). „U první demonstrace jsem zaregistroval velmi výrazné stanovisko, ať se jdeme domluvit s Putinem. Podle mě je to velmi problematické,“ poznamenal.

Podle něj dorazilo na Středulovu akci málo lidí možná proto, že si někteří mohli myslet, že se tím předseda odborů chce především zviditelnit kvůli prezidentské volbě. „Možná to někdo mohl vyhodnotit jako ostrý start kampaně Josefa Středuly. To mohlo zbrzdit nějaké lidi, kteří toho nechtěli být součástí,“ dodal Lacina ve vysílání CNN Prima NEWS.

Celou debatu si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy:
demonstrace chudoba Václavské náměstí Terezie Tománková Josef Středula Partie Terezie Tománkové ANO 2011 Patrik Nacher Jan Lacina Volby do Senátu Parlamentu České republiky