Hádka kvůli rozpočtu. Jste královna Instagramu, vyslechla si Schillerová od Stanjury

Exministryně financí Alena Schillerová (ANO) a její nástupce Zbyněk Stanjura (ODS)

Poslanci jednají o změně letošního rozpočtu

Bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) se při projednávání státního rozpočtu ostře pustila do svého nástupce Zbyňka Stanjury (ODS). Během schůze dolní komory uvedla, že neodvádí poctivou práci a že avizované příjmy do státní kasy jsou jen „virtuální“. Stanjura se proti své předchůdkyni ohradil a označil ji za „královnu Instagramu“. Podotkl, že sama žongluje s čísly.

Opozice už několik hodin ostřeluje pětikoaliční vládu kvůli navýšení příjmů, výdajů i schodku letošního schváleného státního rozpočtu. Čtvrteční jednání mezi zákonodárci doprovázejí nejen dlouhé proslovy, ale také ostrá kritika. Bývalá šéfka státní kasy a předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO například uvedla, že valná část nových výdajů nijak nesouvisí s dopady ruské invaze na Ukrajinu, jak tvrdí kabinet Petra Fialy (ODS).

Opřela se rovněž do předpokládaných příjmů, které označila za virtuální. Ke Stanjurovi řekla, že je nekompetentní, a měl by tudíž rezignovat.

„Bohužel současná pětikoalice stále ještě netuší, jak hospodárně nakládat s veřejnými financemi. Proto naše hnutí připravilo řadu pozměňovacích návrhů a já prosím poslance pětikoalice a pana ministra, aby skutečně našim návrhům naslouchali a zvážili jejich podporu,“ zaznělo na čtvrteční schůzi.

Ministr Stanjura se následně přihlásil o slovo. „Je docela úsměvné, když paní poslankyně Schillerová, královna Instagramu, mluví o nějakém ,píárovém‘ rozpočtu. Samozřejmě bych mohl volit nejenom já, ale celá vláda její oblíbenou metodu – tedy si s komunisty ruku v ruce schválit deficit půl bilionu, a pak na konci roku říkat, že je to pouze 377, nebo pouze 420 a podobně. My tou cestou nejdeme,“ rýpnul si do své předchůdkyně.

„Neodvádíte poctivou práci ministra financí, abyste se bavil s těmi, kteří mají problémy, včetně svazů, komor a podobně,“ uvedla Schillerová na sněmovním jednání a pokračovala v kritice současného ministra financí. „Žonglujete čísly a děláte PR, protože vás deficit vůbec nezajímá,“ kontroloval Stanjura ve slovní přestřelce.

Jednat se bude až do večera

Poslanci stále jednají, podle zdrojů CNN Prima NEWS neskončí schůze dříve než ve večerních hodinách. Kabinet se rozhodl zvýšit letošní schodek o 60 miliard na 330 miliard korun.

Změny ve státním rozpočtu navrhla vláda zejména v souvislosti s ruskou vojenskou invazí na Ukrajinu i kvůli růstu cen, hlavně energií. Novela zvyšuje příjmy i výdaje, které mají překročit dva biliony korun. Projednává se ve druhém čtení, kdy poslanci mohou předkládat pozměňovací návrhy.

Příspěvek na mobilitu pro handicapované navrhuje kabinet zvýšit z 550 na 900 korun měsíčně. Novela o poskytování dávek předpokládá také například růst dotace na zdvihací plošinu. Podle důchodové novely by zdravotničtí záchranáři mohli odcházet do předčasného důchodu bez sankce až o pět let dříve. Zaměstnavatelům by se u těchto pracovníků do roku 2026 postupně zvedla sazba důchodových odvodů z 21,5 na 26,5 procenta.

Tagy: