Hádka o Babiše: Je hrozbou a chce se mstít, varoval Kupka. Jste zbabělci, opáčil Nacher

Martin Kupka (ODS) a Patrik Nacher (ANO) v Partii

Kupka a Nacher se přeli o bezpečnostním riziku

Ministr dopravy a místopředseda ODS Martin Kupka označil v nedělní Partii expremiéra Andreje Babiše (ANO) za bezpečnostní riziko, a to kvůli jeho údajně nejasným postojům k válce na Ukrajině a přátelství se slovenským premiérem Robertem Ficem. Patrik Nacher (ANO) jeho slova naopak vyvracel. Pětikoalice podle něj jen kope kolem sebe, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Na začátku týdne se objevila zpráva, že šéf hnutí ANO Andrej Babiš údajně poptával u svého týmu citlivé informace na ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti). Informace rozpoutala velký mediální poprask. Lipavský obratem označil Babiše za bezpečnostní riziko.

Naopak Lubomír Zaorálek, někdejší šéf české diplomacie a lídr SOCDEM do Evropských voleb, označil za bezpečnostní hrozbu Lipavského.

V nedělní Partii označil Babiše za bezpečnostní riziko také ministr dopravy Martin Kupka (ODS). „Všichni jsme si schopni vybavit situaci, kdy Babiš v minulosti na jednání rozpočtového výboru vytáhl složku na poslance Šincla. A citoval informace o jeho rodině. Když se odvážil někdo Babiše kritizovat, tak se rozhodl, že po něm půjde. To je jasná ukázka toho, že představuje bezpečnostní hrozbu. Nechci, aby byl v čele země někdo, kdo aplikuje principy msty,“ řekl Kupka.

Podle něj jsou hrozbou také vztahy Babiše a slovenského premiéra Roberta Fica. Kupka se domnívá, že Fico neskrývá svůj příklon k Rusku a také postoje Babiše jsou v kontextu války na Ukrajině nejasné. „Babiš dává najevo náklonnost vůči Ficovi. Nejen osobní. I když vidí, jak Fico jasně relativizuje roli Ruska jako agresora, to představuje bezpečnostní riziko,“ uvedl ministr dopravy.

Kdo je bezpečnostní riziko?

V Partii ale Kupkovi oponoval poslanec Patrik Nacher (ANO). Podle něj pětikoalice jen odvádí pozornost od vlastních problémů.

„Babiš není bezpečnostní riziko. Pětikoalice se zhrozila, že se ANO blíží ke 40 procentům. Spojuje je ‚Antibabiš‘. Koalice na sebe mimořádnou schůzí o bezpečnostním riziku prozrazuje tři věci: Zaprvé, že jsou to zbabělci. Je tam přihlášeno 14 poslanců s přednostním právem, to znamená, že budou vystupovat jen ministři, šéfové klubů, ale obyčejní poslanci nebudou moci reagovat. Já třeba nebudu moci reagovat,“ řekl Nacher.

Vláda se prý nestarala ani o mimořádné schůze v kontextu dalších důležitých kauz. „Neřešili jste ani nedostatek léků,“ vypočítával Nacher.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Udělejte mi podklady na toho zm*da, žádal Babiš složku na Lipavského. Poslal mail, kam neměl

„Vláda má největší koncentraci moci od roku 1989. Ve všech fázích při přijímání legislativy není žádná protisíla. Má většinu ve Sněmovně, Senátu a má na straně i prezidenta. Oni mohou vládnout, ale nevládnou, vymlouvají se na opozici. Mně z toho vychází, že by pětikoalice chtěla mít pod kontrolou i opozici,“ uzavřel Nacher.

Tagy: