Většina kufrů už odletěla za lidmi, tvrdí letiště. Turisté je ale stále nemají, panuje chaos

Na letišti panuje chaos při odbavování.

Chaos a zmatek na letišti v Praze. Už v neděli se začala situace kvůli přetížení letového provozu zhoršovat. Zaměstnanci nestíhali kufry nakládat ani vykládat. Skoro dva tisíce lidí odletělo na dovolenou, jejich zavazadla ale zůstala v Praze. Letiště pracuje na nápravě, cestující však vyzývá, aby u sebe na palubě měli nejnutnější léky a hygienické potřeby alespoň na jeden až dva dny. Zároveň uvedlo, že většina kufrů už odletěla do cílových destinací. K lidem se ale stále nedostaly, situace je nepřehledná.

Komplikace se na pražském letišti vyskytly z několika důvodů. Letový provoz byl přetížený, chyběli pracovníci a situace byla celkově nepřehledná. Místo plánovaných 17 odletů jich nakonec bylo 28. Prvotní ztráta se poté propsala do dalších dnů. „Přes 70 procent příletů bylo zpožděno. Na nastalou situaci nebyla společnost schopná reagovat operativně navýšením počtu zaměstnanců,“ popsal na středeční tiskové konferenci předseda představenstva Letiště Praha Jiří Pos.

K TÉMATU: Zpožděné kufry musí lidé reklamovat sami, brání se cestovky. Na jaké kompenzace vzniká nárok?

Na tiskové konferenci vystoupil i Lukáš Král, ředitel společnosti Czech Airlines Handling, která zajišťuje odbavení cestujících. „V Praze zůstalo něco přes tisíc zavazadel, zhruba 500 odletělo v průběhu včerejšího dne, ten zbytek by měl odletět v průběhu dneška a řádově nějaké zbylé desítky zavazadel v průběhu zítřka,“ řekl Král.

Kufry ale ještě ve tři hodiny odpoledne u svých majitelů nebyly. „Mně se dneska v pět ráno podařilo dovolat na krizovou linku a tam mi paní řekla, že všechny kufry z našeho letu už jsou na Rhodosu. Tam nám ale řekli, že tam ty kufry všechny nejsou, že na část ještě čekají. Takže ta paní buď lhala nebo nám podala nepřesné informace,“ popsala situaci moderátorka CNN Prima NEWS Terezie Tománková.

Podle informací CNN Prima NEWS je situace v jednotlivých letoviscích nepřehledná. „S kýmkoliv jsem hovořila, tak nikdo nemá kufr u sebe. Na Kefalonii prý probíhá třídění zavazadel, lidé by je měli dostat v noci nebo ráno. Nikdo ale neví, jestli tam kufr má, nebo ne,“ uvedla reportérka CNN Prima NEWS Kristýna Malá, která situaci na pražském letišti sleduje: „Stala se i situace, kdy cestující volal na linku do Prahy, kde mu řekli, že kufr má v destinaci. Obrátil se tedy na destinaci, tam mu ale řekli, že kufr stále nemají.“

To samé z dovolené potvrdil i reportér CNN Prima NEWS Matěj Říha. „Části z nás už přišlo potvrzení o ztracených zavazadlech. Nicméně pokud si to rozklikneme na internetu, tak tam nevidíme, jak to konkrétně vypadá,“ sdělil Říha.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Únava za volantem je zabiják, varuje dopravní expert. Na co všechno dávat pozor při cestování?

Tagy: