Ostrá hádka politiků ve studiu: Nesnažte se Slováky vychovávat, opřel se Hrnčíř do Kupky

Místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD)

360° (66)

Přerušením mezivládních konzultací českého a slovenského kabinetu vysíláme slovenskému premiérovi Robertu Ficovi jasnou zprávu, že nejsme schopni smířit se s jeho relativizací Ruska jako agresora, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ministr dopravy Martin Kupka (ODS). To ale místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD) označil za naprostý nesmysl. Česká vláda by se podle něj měla přestat snažit vychovávat tu slovenskou.

Česko-slovenské mezivládní konzultace se v příštích týdnech či měsících neuskuteční, český kabinet to nepovažuje za vhodné, řekl premiér Petr Fiala (ODS). Podle něj se Česko a Slovensko v zahraniční politice liší zejména v postoji k válce na Ukrajině. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS připomněl, že slovenský premiér Robert Fico několikrát jasně řekl, že pohled na Rusko jako agresora pro něj není tak jednoznačný. „Tohle je jasná zpráva jak pro Roberta Fica, tak pro slovenskou vládu. Jednoznačně říkáme, že se s touhle relativizací situace nejsme schopni smířit,“ řekl Kupka. Podle něj je ale jasné, že Česko a Slovensko dál zůstanou nejbližšími sousedy a budou probíhat jednání jak na pracovní úrovni mezi jednotlivými ministerstvy, tak i v Evropské radě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Babiš a ANO jsou zhoubou pro společnost, říká Nerudová. Hnutí STAN jí prý přirostlo k srdci

Podle místopředsedy sněmovního rozpočtového výboru Jana Hrnčíře (SPD) jde ale o naprostý nesmysl. „Česká vláda by se měla přestat snažit vychovávat slovenskou vládu. To, co děláte, ničemu nepomůže. To chcete vypovědět diplomatické vztahy se Slovenskou republikou? Nebo co bude dál? Co když se premiér Fico nepolepší? Co když nebude říkat to, co chce slyšet pan premiér Fiala? Budete mazat jeho fotky, nebo co budete dělat? To přece nedává žádný smysl,“ ohradil se Hrnčíř proti Kupkovi. Podotkl, že jde o zbytečné rozmíšky.

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová (STAN) míní, že se Kupka vyjádřil jasně. „Je to určitá symbolika. Vztahy se nebudou narušovat, určitě k nějakému jednání dojde a myslím si, že se tam vše vyjasní,“ sdělila Kovářová. „Jsme si vědomi váhy blízkého partnerského vztahu se Slovenskem a nemáme v úmyslu nikoho vychovávat, ale zároveň jako suverénní stát, který dlouhodobě drží jasnou politiku, musíme říct jasné slovo,“ dodal Kupka.

Místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová zdůraznila, že slovenská vláda vzešla z regulérních demokratických voleb. „Oni odpovídají za to, jakým způsobem dělají svoji politiku. My bychom se do toho neměli vměšovat,“ sdělila Schillerová. Podle ní mělo kroku české vlády předcházet jednání a normální komunikace.

Česká vláda je na Slovensku vítaná, vzkázal Fico

Fico se domnívá, že se česká vláda rozhodla ohrozit vztahy se Slovenskem v zájmu podpory války. „Vážený pane předsedo české vlády, pane Fialo, vztahy mezi našimi občany, Čechy a Slováky, jsou jedinečné, historicky osvědčené, jsou půjčkami vzájemné důvěry. Jsou plné přátelství, příbuzenských vztahů a porozumění. Slovenská vláda nebude nikdy vystavovat takovéto hluboké slovensko-české vztahy žádnému ohrožení,“ napsal Fico v prohlášení. Podle něj krok Prahy neovlivní „suverénní slovenskou zahraniční politiku“. Dodal, že česká vláda je na Slovensku kdykoliv vítaná a že Bratislava nebude vzájemné politické vztahy zatěžovat rozdílnými pohledy na svět, které nemají nic společného se slovensko-českým soužitím.

Proti kroku premiéra se ohradil i bývalý předseda vlády Andrej Babiš (ANO). „Česko-slovenské vztahy narušil Matovič, Fiala je teď ničí úplně. Tohle je mezinárodní politika, ne dětské hřiště. Tam možná platí, že chová-li se někdo špatně, přestanete se s ním bavit. Vláda se ale nemá chovat jako malé dítě,“ napsal šéf hnutí ANO na sociální síť X.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pod tlakem nejednám. Kdo to se mnou zkusí, nedopadne dobře, řekl Fiala

Tagy:
Slovensko Alena Schillerová Petr Fiala Martin Kupka Robert Fico Česko 360° Jan Hrnčíř Vláda ČR Vláda Slovenské republiky