Máme dobrou školu Kalouska a Stanjury, hájí Vondráček obstrukce ANO ve Sněmovně

Radek Vondráček

PARTIE Terezie Tománkové (4)

Poslanecká sněmovna je v posledních dnech paralyzovaná, plná obstrukcí i sporů a opozice versus koalice si navzájem blokují své priority. Nic se tak oproti předchozím letům v podstatě nezměnilo. Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) v Partii Terezie Tománkové řekla, že jsou na vině SPD a ANO, a to, že sice zmiňují své snahy vést dialog, ale realita je pak opačná. Bývalý šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) s tím nesouhlasí. Ve vysílání CNN Prima NEWS si do Pekarové rýpnul s tím, že školu obstrukcí je naučili Miroslav Kalousek a Zbyněk Stanjura.

„Máme školu Kalouska a Stanjury. Naučili jsme se to od vás. Vy se musíte naučit rány nejen rozdávat, ale i přijímat. Karla Havlíčka budeme dál navrhovat, neslyšeli jsme důvod, proč by neměl být zvolen. Je blbost, abychom to měnili za nějaké zákony,“ prohlásil trochu s nadsázkou v nedělní Partii na CNN Prima NEWS Radek Vondráček.

Se svou nástupkyní Markétou Pekarovou Adamovou se dohadovali o tom, jestli současnou Sněmovnu více paralyzuje opozice, nebo koalice. Opozice například blokuje zákon o tzv. korespondenční volbě či přijetí změny pandemického zákona. Vláda zase zvolení dalšího místopředsedy do vedení dolní komory. Tím by měl být Karel Havlíček, zatím ale zvolen nebyl.

Vondráček: Na Havlíčkovi trváme

„Karla Havlíčka, jestli nedojde k nějaké změně, budeme nominovat i nadále. Neslyšeli jsme důvod, proč ho koalice nevolí,“ řekl Vondráček. Havlíček ve zvolení tento týden ve Sněmovně neuspěl ani napodruhé.

V zákulisí Sněmovny je drobných sporů mnohem více. Podle Pekarové je ale koalice ochotná přistoupit na slušný a věcný dialog.

„Na dialog jsou potřeba dva. Je naprostá lež, že oni ho vedou a my ne. Akce vyvolává reakce, já se nedivím, že se našim poslancům nechce hlasovat pro dalšího místopředsedu. Prý jste hodní a konstruktivní, ale realita je úplně jiná. Politika je o tom zkusit se dohodnout,“ reagovala na Vondráčka současná šéfka Sněmovny.

Pokud si vzpomeneme na předchozí volební období, tak je skutečně pravda, že tehdejší poslanci Miroslav Kalousek i Zbyněk Stanjura opravdu brilantně obstruovat uměli. Zbyněk Stanjura například dlouhé hodiny blokoval schválení EET, k čemuž nakonec stejně došlo, podařilo se mu to ale odložit dokonce o několik měsíců.

Tagy: