Nešlo jen o fotky. Schillerová reaguje na kritiku milionových výdajů na svoji prezentaci

Alena Schillerová

Instagram Schillerové stál ministerstvo financí skoro dva miliony

Bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) odmítá kritiku milionových výdajů, které šly ze státní kasy na její prezentaci. Podle ní tekly peníze na prezentaci celého ministerstva financí. Někteří lídři opozice si však myslí, že Schillerová by měla peníze vrátit ze svého.

„Už jsem se k tomu vyjadřovala mnohokrát, ale ráda to zopakuji. Nebyli to fotografové, kteří mi fotili pouze fotky na Instagram, jak to účelově vykládají někteří novináři. Chápu, že to může být zajímavá zkratka, ale není to tak,“ napsala redakci CNN Prima NEWS Schillerová.

Podle ní šlo o zaměstnance ministerstva, kteří vedle jiné činnosti plnili i funkci fotografa a kameramana resortu financí. „Byli to profesionálové, kteří pracovali na tiskovém odboru a spolu i s dalšími kolegy utvářeli mediální obraz celého ministerstva,“ pokračovala exšéfka resortu.

„Takové pozice jsou v dnešní době běžné v podstatě na všech institucích a úřadech, kde se řeší vztah s veřejností a bere se to vážně. Myslím, že se nám podařilo zvednout zájem veřejnosti o resort financí a dařilo se nám vysvětlovat lidem i mnohdy komplikovaná témata,“ míní Schillerová. Dodala, že o její sociální sítě se nikdy nestarali.

Zdůraznila, že o platech ani o odměnách zaměstnanců jako ministryně nerozhodovala a nikdy do nich nezasahovala. „Proto mi to celé připadá úplně absurdní,“ konstatovala dále pro CNN Prima NEWS exministryně a nynější šéfka poslanců ANO.

Na prezentaci šly dva miliony korun

Na výdaje za prezentaci Schillerové upozornily Seznam Zprávy. Web napsal, že prezentace bývalé ministryně financí na Instagramu a Facebooku stála 1,93 milionu korun ze státního. Jde o souhrn platů včetně odměn fotografa a kameramana, které nechala Schillerová zaměstnat na ministerstvu financí, aby ji fotili a natáčeli na její sítě.

Schillerová svého fotografa a kameramana zaměstnala na ministerstvu jako řadové referenty v odboru vnějších vztahů a komunikace. Každý bral měsíčně včetně odměn zhruba 75 tisíc korun hrubého, informovaly Seznam Zprávy.

Do ministryně se už pustili její kolegové ve Sněmovně. „Paní exministryně by to měla vysvětlit. Pokud jde o zneužívání veřejných prostředků, tak by to měla vrátit,“ uvedl pro CNN Prima NEWS šéf SPD Tomio Okamura.

S nadsázkou si do Schillerové rýpnul i šéf lidovců a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. „Omlouvám se všem svým fanouškům, že si tento účet spravují sám. Kvalita fotek je úměrná mému telefonu a neschopnosti používat filtr. A tak to zůstane,“ glosoval na Twitteru.

Tagy: