Vláda pro lidi nedělá dost, vyplývá z průzkumu STEM. Čeho se Češi nejvíce obávají?

Průzkum STEM pro CNN Prima NEWS o vládních opatřeních

Jak jsou lidé spokojeni s kroky vlády proti chudobě?

Téměř 70 procent Čechů šetří při nákupu potravin, říká to exkluzivní průzkum, který pro CNN Prima NEWS vypracovala agentura STEM. Dotázaní lidé jsou podle něj také nespokojení s tím, jakým způsobem vláda Petra Fialy (ODS) proti rostoucí chudobě bojuje. Odborníci ze společnosti STEM se lidí ptali také na to, čeho se teď nejvíce bojí v souvislosti s válkou na Ukrajině.

Podle průzkumu šetří nejvíce lidí při nákupu potravin (69 %). Většina dotázaných také omezila návštěvy restaurací (68 %). Kromě toho lidé výrazně šetří na spotřebě energií (66 %), omezují nákupy oblečení (65 %) nebo výdaje na sport a kulturu (65 %).

„Téměř 90 procent lidí již v posledním roce v důsledku zdražování upravilo svou spotřebu v některé ze základních kategorií. V každé z kategorií šetřily shodně dvě třetiny veřejnosti a ve všech pěti dotazovaných kategoriích se svou spotřebou již zabývalo 40 % Čechů,“ uvádí výzkumníci. „Jakkoliv nám schází informace o hloubce a závažnosti úspor, je zřejmé, že jejich hledání a úvahy o vlastních výdajích se staly celospolečenským tématem,“ dodávají.

S tím souvisí další skutečnost. Lidé jsou totiž převážně nespokojeni s tím, jak se vláda snaží zabránit růstu chudoby v ČR. „Spokojenost s vládou, že dělá dost pro zabránění chudoby v ČR, je velice nízká. Přes mírné posílení za poslední dva měsíce v tomto vládě nedůvěřuje ani čtvrtina obyvatel,“ uvádí výzkum.

Mírně shovívavější jsou vysokoškoláci (33 %). Jejich názor přitom významně souvisí s politickou preferencí – příznivci vlády ji v tomto kladně hodnotí ve více než polovině případů. Avšak prakticky všichni ostatní voliči i nevoliči jsou k současné vládě mimořádně kritičtí.

Odborníci ze společnosti STEM se lidí ptali také na to, čeho se nyní nejvíce bojí v souvislosti s válkou na Ukrajině. Mezi dvěma největšími obavami lidé nejčastěji zmiňovali všeobecné zdražování (56 %), přerušení dodávek plynu a surovin (42 %) a vojenské ohrožení bezpečnosti ČR (33 %). Méně lidí už se bojí uprchlické krize (19 %), nebo ohrožení občanských svobod (18 %). Jen sedm procent Čechů nemá žádné obavy.

Průzkum vznikl v termínu 4. až 11. srpna 2022 a dotázáno bylo kombinací on-line a telefonických hovorů 2 093 občanů České republiky. Dotazována byla pouze dospělá populace.

Tagy: