Hádka ve studiu. Je štěstí žít v Česku, tvrdí Skopeček. Roztáhněte si záclony, opáčil Fiala

Místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS) a šéf poslanců SPD Radim Fiala

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 23.7.2023

Prázdninové vysílání CNN Prima NEWS bylo svědkem vyhrocené hádky. Do ostré výměny slov se pustili místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS) a šéf zákonodárců hnutí SPD Radim Fiala. Nejdříve se přeli, zda by se vláda měla skládat především z expertů, posléze se pohádali na téma, jak špatně na tom je Česká republika jako celek. „Jsme bezpečnou zemí, ve které je štěstí žít,“ nechal se slyšet Skopeček. „Žijete v bublině, roztáhněte si záclony,“ oponoval Fiala.

Šéfovi opozičního poslaneckého klubu se konkrétně nelíbilo, že se čela ministerstva zemědělství ujal Marek Výborný (KDU-ČSL), který je původní profesí učitel. Fiala by si ve vedení resortu spíše představil zemědělce, kabinet se podle něj má skládat z expertů, „kteří vyvedou zemi z krize“. Skopeček s ním ve vyslání CNN Prima NEWS důrazně nesouhlasil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hotovost, nebo platební karty? Podívali jsme se vládním i opozičním poslancům do peněženky

„Nezapomeňte na covid, pane kolego. Kdyby byla pandemie jenom o expertech, myslím, že by to dopadlo ještě hůře. Vždyť i sami odborníci se lišili v tom, jak přísná opatření máme uvalovat na občany. Kritizovali jsme řadu expertů, kteří se na věc dívali jen svým úhlem pohledu, jen optikou své profese,“ vrátil se místopředseda Sněmovny o pár let nazpět, kdy se epidemiologové neustále přeli o pandemických restrikcích a lockdownech.

„Podívejte se na politické vlády, kam dovedly tuto zemi za posledních 30 let. Nemáme nic, všechno je tu rozebrané. Že je stav veřejných financí katastrofální? Podívejte se na to, jaké tam máte lidi, o čem rozhodují a čemu rozumí,“ stál si Fiala nadále za svými slovy. Diskuze se následně stočila k tomu, jak se vlastně žije v České republice. Podle Skopečka jsme úspěšným, moderním a hezkým státem – navzdory tomu, co se děje s rozpočtem.

„Asi žiji v jiné zemi než vy. Já bych to neměnil, pane kolego. Říkáte, že je Česko rozebranou a nefungující zemí v krizi. Na rozdíl od jiných částí světa je štěstí tu žít. Souhlasím, že máme nějaké problémy, třeba veřejné finance na nedobré trajektorii. Potřebujeme reformovat penzijní systém a zbavit se regulací, které brzdí náš ekonomický růst,“ pokračoval Skopeček v pořadu Partie PLUS a obvinil Fialu, že ke své vlastní zemí nemá úctu.

V tu chvíli se pro změnu ohradil předseda poslaneckého klubu SPD. „Mám k vlastní zemi větší úctu než vy. Jste v bublině, máte zatažené záclony, tak si je občas roztáhněte. Běžte mezi lidi a zeptejte se jich, co si o tom myslí,“ oponoval Fiala.

„Debatu o tom, že jsme rozkradená a nefungující země, kde se nedá žít, jednoznačně odmítám. Chci občanům říct, že žijí v krásné zemi. Cesta České republiky od roku 1989 je cesta neuvěřitelného úspěchu, Podepíšu, že ztrácíme dynamiku a uspali se na vavřínech. Měli bychom s tím něco dělat, abychom se jako Polsko znovu stali velmi dynamickou zemí,“ řekl poté Skopeček na konto opozičníka a diskuzního protivníka v Partii PLUS.

Tagy:
opozice Jan Skopeček ODS Partie poslanci poslanec Poslanecká sněmovna pořady CNN Prima NEWS Partie Terezie Tománkové SPD vláda Radim Fiala vláda Petra Fialy Partie PLUS Poslanecká sněmovna ČR