Europoslanci se pohádali o migraci. Lži, kraviny a extrabuřty, napadali se i členové koalice

Eurposlanci zleva: Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), Mikuláš Peksa (Piráti), Ondřej Knotek (ANO) a Kateřina Konečná (KSČM)

360° 21.7.2023

Nemůžete vymýšlet extrabuřty pro konkrétní zemi. Je to věc, na niž ostatní nepřistoupí. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to k vyjednávání o migračním paktu uvedl europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti). Ondřej Knotek (ANO) jeho slova označil za lži a zdůraznil, že reforma migrační politiky EU aktuálně Čechům nijak nepomůže. Do sporu se dostali i europoslanci Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) a Kateřina Konečná (KSČM).

Peksa vysvětlil, že migrační pakt a výjimka, již měl vyjednat ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), nebyla psaná ryze pro Českou republiku. „Dohoda je formulovaná tak, že země, která má už na svém území ukrajinské uprchlíky, má vlastně snížený celkový počet. To je logické. Česká republika má ukrajinských uprchlíků v přepočtu na občana nejvíce v celé Evropské unii. Výjimka nepomáhá jen Česku, ale je přirozeně napsaná pro všechny,“ uvedl.

„Když se dělá jakýkoliv evropský dokument, nemůžete vymýšlet extrabuřty pro jednu konkrétní zemi, to je prostě věc, na kterou vám ostatní nikdy nepřistoupí. Vždy se to musí dělat tím způsobem, že je to napsáno obecně, ale ideálně tak, aby to mělo nejpříjemnější dopady pro Českou republiku,“ pokračoval Peksa. Doplnil, že ve chvíli, kdy bude reforma schválena, tak bude nastaven systém, jenž bude fungovat a budou se řešit jiné problémy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fiala kritizoval Polsko a Maďarsko za blokaci migrační dohody. Jdou proti zájmům ČR, myslí si

Knotek však jeho slova označil za lži. „Říká, že to pomáhá Česku, ale nařízení vyjde v platnost až za nějakou dobu. Aplikovat se pak začne až po 25 měsících. To znamená, že teď nepomáhá vůbec, ale začne pomáhat až v roce třeba 2026, a to za předpokladu, že bude pokračovat válka na Ukrajině. Přestaňte lhát lidem, že jste tady pro ně vyjednali něco extra,“ opřel se do pirátského kolegy i vládní koalice.

Dohady o lhaní

Kriticky se vyjádřila k paktu i Konečná. „Obecně platí povinná solidarita, ale takové slovní spojení je nesmysl. Je to zkrátka něco, co je povinné. Rakušana asi na jednání komisařka poklepala na rameno, usmála se na něj a on řekl: ‚Ježíši, super, tak tady mě má někdo rád, v Česku mě rádi nemají, tak to prostě podepíšu‘,“ glosovala jednání.

K reformě následně podotkla, že nebude možné po jejím schválení provádět revize, a tak „na verzi, kterou kabinet Petra Fialy (ODS) podepíše ve finální podobě, budou doplácet budoucí generace“. Tato slova silně rozporoval Zdechovský. „Revize je vždy u každého dokumentu možná. Kateřina Konečná buď nemluví pravdu, nebo opravdu neví, o čem ten dokument je,“ oponoval. Rýpl si i do koaličního partnera Peksy.

„Dokument žádnou výjimku pro nikoho nemá. Výjimka padla a je součástí ústního jednání, kdy komise řekla, že připraví dokument. Ten navíc není vyjednaný. Není to žádná schválená pozice, to znamená, bude se o tom ještě jednat,“ zdůraznil Zdechovský. Osobně se mu ani migrační pakt v podobě, v jaké jej podpořil Rakušan, nelíbí. „Dohodu považuji za velmi špatnou a vymezuji se proti ní,“ sdělil.

Na oplátku si do Zdechovského rýpla Konečná: „Myslím, že kdyby někdo sledoval lži pana Zdechovského, tak má do konce volební kampaně co dělat. Když si vezmeme jenom jeho internet a všechny kraviny, které tam napsal za poslední rok.“

Tagy: