Hotovost, nebo platební karty? Podívali jsme se vládním i opozičním poslancům do peněženky

Místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček ukazuje, kolik má u sebe v hotovosti.

Anketa: Platby kartou Češi preferují

Cash, nebo karta? Téma, které v posledních dnech silně rezonuje napříč společností a politickým spektrem, vyzdvihuje v dolní komoře hnutí ANO. To namítá, že provozovatelé preferují hotovost i kvůli zrušení EET, nemusí tak všechny výnosy přiznávat. Řada občanů si však na platby kartou zvykla. Zeptali jsme se proto jak vládních, tak opozičních poslanců, kolik hotovosti sami nosí v peněžence a jakou formu platby preferují.

„V peněžence mám asi 350 korun a nějaké drobné,“ přiznala šéfka klubu hnutí ANO Alena Schillerová, která ve způsobu placení nemá jasnou preferenci. „Vyhovuje mi, když si mohu u obchodníka vybrat. Bohužel, se zrušením EET takových míst ubylo,“ postěžovala si bývalá ministryně financí. Na tento fakt poukazovala i na několika posledních jednáních v Poslanecké sněmovně, když byly na programu změny v důchodech či vládní konsolidační balíček.

ČTĚTE TAKÉ: Důchodci se mají líp než jindy. Jedna generace nemůže žít na úkor jiné, říká Fialův poradce

Naopak jasným zastáncem bezkontaktních plateb je ministr a místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti). „Peněženku mám u sebe zejména kvůli tomu, že v ní mám stále ještě plastový občanský průkaz a nějakou pohotovostní hotovost kolem 500 korun. Pokud to lze, platím bezhotovostně telefonem, kde mám digitální peněženku propojenou s bankovním účtem,“ sdělil reportérce CNN Prima NEWS.

Kolem tisícovky měl v peněžence místopředseda opozičního hnutí ANO Karel Havlíček. „Preferuji spíše platby kartou, jsem ale připraven a hotovost nosím,“ prozradil redakci na půdě Poslanecké sněmovny. Vůbec největší částku v hotovosti měl u sebe předseda hnutí ANO Andrej Babiš. „Mám tam teď asi tři tisíce, ale tam, kde to jde, se vždy snažím platit kartou,“ uvedl bývalý premiér.

Předsedkyně dolní komory a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová rovněž preferuje platby kartou, zároveň má u sebe vždy aspoň nějakou hotovost. „Většinou vyberu z bankomatu pár tisíc a postupně – než mi hotovost dojde – jimi platím drobnější částky, třeba v kavárně. Nicméně už jen to, že jsem se ve Sněmovně zasadila za možnost placení kartou ve všech restauračních zařízeních, což předtím kupodivu žádný z předchůdců neprosadil, prokazuje můj vztah k platbám v hotovosti,“ okomentovala svůj postoj.

Poslanec KDU-ČSL Jiří Horák u sebe měl přesně tisíc korun a podotkl, že častěji platí kartou. „Jsem zastánce toho, aby obě varianty byly možné. Všímám si však, že některé provozovny s enormními obraty ruší placení kartou, a to nepovažuji za dobrou zprávu,“ uvedl.

Tohoto fenoménu si všiml rovněž poslanec Josef Flek (STAN). „Je to vidět. Hotovost vyžadovali třeba na brněnské přehradě nebo v restauracích, kam jsem chodil na meníčko,“ uvedl s tím, že do jisté míry k tomu přispělo také přerušení EET, byť ne do takové míry, jak tvrdí opozice. „Preferují platby kartou i kvůli poplatkům za platby a podobně. Pro mě je však karta jednodušší. Když je neberou, odcházím,“ dodal. V peněžence měl zrovna asi 400 korun.

Hotovost? To je svoboda

Najdou se ale i tací, kteří preferují spíše „kontaktní platby“. „V peněžence mám asi dva tisíce korun. Snažím se platit hotově. Vybírám si z bankomatu, protože hotovost je svoboda,“ podotkl předseda klubu SPD Radim Fiala s tím, že podepsal i novelu Ústavy na ochranu hotovosti.

Hotovost preferuje i šéf SPD Tomio Okamura, který u sebe peněženku ale téměř nenosí. „Nosím jen hotovost, teď mám u sebe 400 korun. Připadá mi to rychlejší,“ popsal předseda Okamura. Přiznal, že když peníze zapomene, jeho kolegové ho založí, avšak vždy se jedná o menší částky.

Poslanec za hnutí ANO Patrik Nacher sice u sebe neměl peněženku, ale přiznal, že v ní má hotovost do asi tří tisíc korun. „Rád platím v hotovosti i kartou, rozhoduji se podle toho, kde platím. Chci mít svobodu volby,“ podotkl ve sněmovním atriu. V tomto případě byl vedle stojící místopředseda dolní komory Jan Skopeček (ODS) pravým opakem.

„Přiznám se, moc hotovosti u sebe nemám. V drtivé většině platím kartou, respektive kartou nahranou v mobilu. Nicméně jsem razantním a hlasitým zastáncem toho, že má existovat svoboda volby – jak na straně plátce, tak příjemce. Útoky na hotovost beru jako velké ohrožení svobody volby,“ řekl reportérům, aniž by zmínil konkrétní částku. Nacher poznamenal, že oba zvažují iniciativu na obranu hotovosti, potažmo nějaké ústavní zakotvení na právo platit v hotovosti.

Hotově raději platí i pirátská poslankyně Klára Kocmanová. „Mám u sebe zrovna pětistovku. Osobně preferuji platbu v hotovosti, ale kartu využívám dost často, hlavně proto, že ne vždy si vzpomenu vybrat,“ popsala redakci.

U platby kartou či hotovostí je pro zachování svobody volby dle toho, co si podnikatelé vyhodnotí jako žádoucí. „Za Piráty platí, že stát nemá lidem ani podnikatelům nic nakazovat, pokud to není opravdu nezbytné,“ dodala Kocmanová s tím, že není třeba zavádět nové povinnosti typu platba kartou, stačí řádně kontrolovat plnění těch stávajících.

Lidovecký zákonodárce Michael Kohajda naopak dal mincím a bankovkám sbohem. „Celý den jsem u sebe neměl žádnou hotovost, platil jsem jen kartou. Preferuji platbu telefonem, tedy bezhotovostní. Myslím si, že by obchodníci měli přijímat bezhotovostní platby, maximálně je za na výjimky, kde to technicky není vůbec možné. Žijeme v 21. století,“ okomentoval nekompromisně Kohajda.

„V tuto chvíli mám v peněžence něco kolem 1 500 korun. Jsem podporovatel hotovosti, vždy se hospodaří lépe, když víte, kolik máte v peněžence, než když jen přikládáte v obchodě kartičkou,“ sdělila poslankyně SPD Karla Maříková s tím, že se nikdy nesetkala s tím, že by ji platbu v hotovosti nebo kartou odmítli.

Poslanec TOP 09 Michal Zuna jednoznačně dává přednost bezhotovostním platbám. „V peněžence v kanceláři mám asi 300 korun. Určitě ale preferuji platbu kartou. Celkový objem bezhotovostních transakcí neustále roste. Nechci moc naskakovat na dojmologii, že by někde ve velkém přestaly brát karty,“ zmínil.

Poslanec KDU-ČSL Hayato Okamura částku, kterou má zrovna v peněžence, prozradit nechtěl. „Odpusťte mi. Myslím ale, že oboje by mělo být zachováno – jak platba kartou, tak hotově. Jsem spíše tradiční, na moderní věci si zvykám,“ odpověděl na půdě Poslanecké sněmovny.

Jak je to s platbami kartou mimo Českou republiku? Na to se můžete podívat v reportáži níže:

Tagy: