Hádka ve studiu kvůli Ukrajině: Jste zjev, vyjel Paroubek na Peksu. Pirát kontroval pendrekem

Expremiér a lídr ČSSD do Evropského parlamentu Jiří Paroubek

360° (124)

Kvůli podpoře Ukrajiny se ve studiu CNN Prima NEWS do sebe pustili předseda České suverenity sociální demokracie Jiří Paroubek a europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti). Bývalý premiér totiž prohlásil, že by konflikt mohl být ukončen i za cenu územních ztrát Ukrajiny, za což se do něj zákonodárce pustil. Paroubek ho počastoval označením zjev. „Naštěstí už mě nemůžete mlátit pendrekem,“ opáčil Peksa.

Poslední zasedání ve štrasburském europarlamentu podle Peksy doprovázela zvláštní událost. „Projednávala se obchodní dohoda s Ukrajinou, když měl europoslanec za ANO Martin Hlaváček urgentní potřebu podat ohromné množství pozměňovacích návrhů. Přijetí kteréhokoliv z nich by dokument zablokovalo asi na rok,“ pronesl europoslanec.

K TÉMATU: Tuleja se vzdal nominace na ministra. Vyšla najevo má selhání, připustil

„Neznám důvod jeho rozhodnutí, ale přijde mi to divné. Takové chování může vztahy s Ukrajinou poškodit a nahrát tak Rusku,“ doplnil Peksa v pořadu 360°.

Jeho slova šokovala bývalého premiéra. „Kam jsem se to dostal? Pro vás je podezřelý každý, kdo má jiný názor. Musíte si na to zvyknout. Okolo 69 procent lidí si u nás přeje jiný přístup k válce na Ukrajině. Chtějí, aby byl mír i za cenu územních ztrát,“ podotkl Paroubek. „Pokud vás pobuřuje, že máme nárok na různé názory, mě zase pobuřuje váš přístup, s nímž deklasujete člověka kvůli jinému postoji. To snad není pravda,“ dodal.

Proti takovému tvrzení se ohradil i europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09). „Asi si nepamatujete, že existuje něco jako mezinárodní právo a že některé státy mají zkušenost s tím, že ohledně jejich území rozhodovali jiní,“ namítla dvojka kandidátky Spolu. „Nepotřebuji, abyste mě vyučoval,“ kontroval ostře Paroubek.

V tu chvíli se zase ozval Peksa: „Fascinuje mě, že tenhle člověk podsouvá komukoliv teze o tom, kdo co má chtít.“ Expremiér ho ihned vyzval, aby reagoval slušně. „Je to stejné, jako bych vám řekl ‚tenhle zjev‘, což také jste,“ rozohnil se. „Naštěstí mě už nemůžete mlátit pendrekem,“ vrátil mu pirátský zákonodárce.

Zdůraznil, že by představitelé evropských států neměli rozhodovat o Ukrajině bez ní samotné. „Rozhodovat, zda jim připadá dobré, nebo špatné obětovat své životy za územní celistvost, je podle mě v první řadě na Ukrajincích samotných,“ poznamenal Peksa.

Paroubek v souvislosti s tím uvedl, že válečného konfliktu se nechtějí účastnit desetitisíce lidí, a označil vládní subjekty za „strany války“. Peksa toto nařčení označil za zcela nesmyslné.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ministr Dvořák je „vypouštěč“ evropských frází, řekl Stoniš. Výkon STAN označil za tristní

Tagy: