Ministr Dvořák je „vypouštěč“ evropských frází, řekl Stoniš. Výkon STAN označil za tristní

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN)

Stoniš a Cabada o vládním výkonu Starostů a ministru Dvořákovi

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) je ministr bez ministerstva a „vypouštěč“ evropských frází. Ve vysílání CNN Prima NEWS to prohlásil šéfredaktor webu Deník.TO Marek Stoniš. Opřel se i do šéfa resortu průmyslu Jozefa Síkely (STAN), který podle něj „uzavírá podivné smlouvy“. Novinář zdůraznil, že vládní výkon Starostů považuje za tristní.

Starostové a nezávislí mají podle Stoniše své pevné voličské jádro. „Vzpomeňme si, jak členové STANu vykroužkovali ve sněmovních volbách v roce 2021 koaliční Piráty, kteří byli tehdy na vlně,“ poznamenal v pořadu Zprávy Plus. „Roli Víta Rakušana v úřadu vnitra považuji za tragickou, jeho předsednictví ve straně však za úspěšné,“ pokračoval.

K TÉMATU: Koalici Spolu se útok na ANO vymstí, tuší politologové. Mluví o primitivnosti a zoufalství

Podobně to vnímá i politolog Ladislav Cabada. „Nevidíme žádné vnitrostranické problémy, nedochází k odlivu členů. Rakušanovi i dalším politikům se podařilo své subjekty etablovat. Starostové se mohou v evropských volbách pragmaticky odlišovat od stran Spolu. Jejich politicky středová orientace jim může přinést nové voliče,“ zhodnotil expert ve vysílání CNN Prima NEWS.

Stoniš promluvil i o dalších členech strany. „Martin Dvořák je ministr bez ministerstva a ‚vypouštěč‘ evropských frází. Šéf průmyslu Síkela uzavírá podivné smlouvy, které stojí daňové poplatníky v otázce energií miliardy korun. STAN není přínosem pro náš stát,“ opřel se do Starostů s tím, že výkon hnutí ve vládě je „tristní“.

Cabada čekal razantnější přístup od ministra školství Mikuláše Beka. „Jedná se bezpochyby o zkušeného manažera se značnými zkušenostmi z provozu vysokých škol. Z jeho strany mi však chybí rychlá změna obsahu uzpůsobená nové digitální éře,“ podotkl.

Z povinné solidarity čerpá i Česko

Tématem byl i migrační pakt. „Vláda si chce zachovat tvář vůči Evropské unii, ale i vůči svým občanům. Podpis Rakušana vnímám jako velkou chybu. Ministr oblepil Česko slogany, které se nyní ukazují jako nepravdivé. Povinná solidarita je ve znění ukotvena,“ namítl Stoniš. Kabinet Petra Fialy (ODS) se v tomto ohledu prý chová alibisticky.

Podle Cabady není téma černobílé. „Povinná solidarita je zakotvena ve struktuře EU. Dlouhá léta jsme příjemci z evropských fondů, což je také určitá forma této sdílnosti. Dlouhodobě razíme strategii, že se nás migrace netýká. Evropská unie ale takto fungovat nemůže. Zatím není nastaveno, že bychom si mohli vybrat z jídelního lístku, čeho se chceme účastnit a čeho už ne,“ pronesl politolog a dodal, že toto nastavení je složité vysvětlit, jelikož „ani mnozí politici v tom nemají jasno“.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nesmyslné strašení Rusy a házení hrachu na stěnu, nechápe Klempíř volební klip EU

Tagy:
politika Vít Rakušan evropské fondy Evropská unie politolog Martin Dvořák vláda Marek Stoniš povinná solidarita Zprávy plus Ladislav Cabada Jozef Síkela Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky ministerstvo pro evropské záležitosti migrační pakt