Stovky lidí zapomněly peníze ve zrušeném důchodovém spoření. Štědře tak přispěly státu

Téměř tři a půl milionu korun získal státní rozpočet díky zapomnětlivosti stovek lidí. V dávno zrušeném druhém pilíři důchodového spoření zůstaly totiž peníze i poté, co uběhla lhůta pro jejich vyzvednutí. Lidé, kteří své peníze ze spoření nevyzvedli, tam většinou měli minimální částky. Našli se ale i takoví, kteří státu takto darovali i 150 tisíc korun.

Tzv. druhý pilíř důchodového spoření byl ukončen před osmi lety rozhodnutím vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL a v roce 2017 byly nevyzvednuté úspory účastníků tohoto spoření převedeny penzijními společnostmi na finanční správu. Ta opakovaně vyzývala, aby si lidé peníze vybrali. Kdo tak neučinil do konce roku 2023, má nyní už smůlu.

ČTĚTE TAKÉ: Země pro staré nemá budoucnost, komentoval důchody Křeček. Podle Pikory nám vlády lhaly

„Do konce roku 2023 nepožádalo o své naspořené prostředky z druhého pilíře důchodového spoření celkem 869 účastníků, což představuje částku ve výši 3,34 milionu korun. V souladu s příslušnými právními předpisy budou tyto nevyzvednuté prostředky převedeny do státního rozpočtu,“ uvedl pro CNN Prima NEWS mluvčí Generálního finančního ředitelství Patrik Madle.

Většina lidí na účtu finanční správy zapomněla částky do 200 korun, čtyři lidé ale státu nechali mezi 100 a 150 tisíci korun.

Finanční správa se podle vlastních slov snažila kontaktovat ty, kterým propadnutí peněz hrozilo. Loni v červenci evidoval berní úřad téměř 1000 účastníků důchodového spoření, jen minimum z nich tedy stihlo své peníze převést k sobě.

Druhý pilíř důchodového spoření byl součástí původně třípilířového systému, vytvořeného v roce 2013. Stal se hlavní částí důchodové reformy vlády ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (později LIDEM). V druhém pilíři si lidé dobrovolně ke třem procentům, získaným zpět ze svých odvodů na sociálním pojištění, mohli přidávat dvě procenta z vlastní hrubé mzdy.

ANO mluví o druhém pilíři

Velký zájem o něj nicméně nebyl, druhého pilíře se zúčastnilo něco přes osmdesát tisíc lidí. Těch, kteří své peníze nechali propadnout, tedy z celkového počtu účastníků byla jen hrstka. Oblíbený nebyl tento pilíř mimo jiné proto, že nebylo možné z něj vystoupit.

Debata o znovuzavedení druhého pilíře se nicméně postupně vrací. O novém důchodovém pilíři opatrně mluví například dnes opoziční hnutí ANO, nic konkrétního ale zatím není na stole.

„Musí se vytvořit druhý pilíř, motivační, který bude spojen s investicemi, garancemi státu,“ uvedl na jaře první místopředseda ANO Karel Havlíček s tím, že s podobným modelem, jako byl zrušený druhý pilíř, ANO nepočítá.

Vládní reforma penzí

O současné vládní reformě penzí bude hlasovat Sněmovna. Důchodová novela počítá s pokračováním zvyšování důchodového věku nad 65 let od 30. let, nižším výpočtem nových penzí, minimálním důchodem ve výši 20 procent průměrné mzdy či dřívějším důchodem za práci v rizikovém prostředí. Opozice je proti, navrhuje ponechat věkový strop na 65 letech či dosavadní výpočet důchodu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Spolupráce s ANO je jasná, řekl Okamura a prozradil podmínku. Po Bartoškovi žádá omluvu

Tagy: