Jurečka o penězích pro Pavlovou: Hrad změnil dohodu, chtěl je zvlášť. Trapné, říká Schillerová

Marian Jurečka (KDU-ČSL)  v Partii Terezie Tománkové

Peníze pro manželku prezidenta Petra Pavla, Evu Pavlovou, si Kancelář prezidenta republiky vyžádala navíc v separátní obálce, původní dohoda však zněla jinak. Ve vysílání Partie Terezie Tománkové to prohlásil vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Exministryně financí Alena Schillerová (ANO) na informaci zareagovala, že je jí trapné to komentovat, a na peníze navíc pro první dámu podle ní jednoduše není doba.

Jurečka pro CNN Prima NEWS prozradil, jak došlo k aktuálně tolik propíraným penězům pro první dámu. „Asi před měsícem mě oslovil pan kancléř prezidenta s tím, že po 34 letech je tady situace, kdy první dáma vlastně nemá to své období, kdy pracuje spolu s panem prezidentem při reprezentaci naší země, započítáváno a do důchodu to není vyřešeno,“ začal vicepremiér.

ČTĚTE VÍCE: Pavel o penězích pro první dámu: Považuji je za správné. Prezident vysvětlil, co požadoval

Pavel podle svých slov požádal o převedení části jeho vlastních náhrad na svoji choť, jak hlava státu uvedla ve videu na sociální síti X. Podle Jurečky to však bylo jinak.

Dohoda podle jeho slov následně byla taková, že se částka pro první dámu bude čerpat právě z náhrad prezidenta. Posléze však měl přijít e-mail z KPR, kde bylo řečeno, že si Hrad přeje, aby peníze byly „v separátní obálce, která bude stažena přímo k první dámě“. Jurečka dodal, že u této debaty už prý nebyl.

„Je mi to úplně trapné, že to mám vůbec komentovat,“ reagovala na čerstvou informaci od Jurečky Schillerová. Dodala, že je z ní „konsternovaná“ a na takový krok jednoduše „není doba“.

Jurečka posléze doplnil, že platit má původní dohoda náhrad pro první dámu od prezidenta. Zmínil, že role první dámy bývá v dané věci často složitá. „Když jedna z prvních dam třeba chtěla jít na konferenci na půdu OSN v New Yorku, tak ji museli na týden nebo dva zaměstnat na ministerstvu zahraničních věcí, aby vůbec náklady byly adekvátně pokryté,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Jurečka.

Šéf lidovců má za to, že přesun náhrad od prezidenta k první dámě je nejspravedlivější řešení. „Tohle je férové řešení a nebude to stát peníze navíc oproti současnému stavu. Takto to zhojíme,“ dodal Jurečka.

Stát má zajistit prezidenty, souhlasí Jurečka i Schillerová

Oba diskutéři nedělní Partie Terezie Tománkové se zároveň shodli na tom, že hlava státu má být v okamžiku, kdy skončí svůj mandát, řádně zajištěna státem. „Asi nikdo nechceme, aby nám tady prezident chodil dělat do různých, třeba i lobbistických firem apod. Takto to podle mě má ve vyspělé zemi být,“ řekl dále šéf resortu práce a sociálních věcí.

„Ano, určitě, bylo by to důstojné. A tady se nebavíme jenom o Václavu Klausovi, Miloši Zemanovi, ale o všech dalších prezidentech,“ souhlasila Schillerová.

Na celý díl Partie Terezie Tománkové se můžete podívat zde:

Tagy: