Hamáček po eurovolbách končí v SOCDEM. V dopise straně ostře zaútočil na současné vedení

Exministr vnitra a bývalý předseda tehdejší ČSSD (nyní SOCDEM) Jan Hamáček opouští řady sociálních demokratů. Po nepříznivých výsledcích strany v eurovolbách se rozhodl pro ukončení svého působení ve partaji, jejíž vedení podle něj není schopné sebereflexe. „SOCDEM nepoznávám a nemůžu se s ní ztotožnit,“ uvedl v dopise sociálním demokratům. Informuje o tom web iDnes.cz.

Bývalé tváři sociálních demokratů rovněž vadí, že současné vedení si za hlavní téma svého působení vybralo „omluvu za údajné chyby“, kterých se měl Hamáček společně s ministry zvolenými za stranu dopustit během druhé vlády expremiéra Andreje Babiše (ANO), cituje dopis web iDnes.cz.

ČTĚTE TAKÉ: ANO podává ústavní stížnost. Vadí mu zrušení státního příspěvku u penzijního připojištění

Pro odchod se rozhodl také kvůli složité situaci ve středočeské buňce před krajskými volbami. Zároveň neopominul zkritizovat současné směřování SOCDEM. „Je pro mě nesmírně těžké konstatovat, že dnešní SOCDEM už takřka nepoznávám a nejsem schopen se s ní ztotožnit, a proto je pouze a jen správné odejít,“ potvrdil Hamáček.

Ve svém vyjádření mimo jiné připomněl, že „s pokorou přijal plnou odpovědnost za výsledek voleb, kdy se ČSSD těsně nedostala do Poslanecké sněmovny“. Proti současnému vedení nijak veřejně nevystupoval.

„Nicméně už nemohu být slepý k dění v nové sociální demokracii (SOCDEM), jak rádo současné vedení strany zdůrazňuje, a rozhodl jsem se touto cestou oznámit, že k 30. červnu 2024 z této strany vystupuji,“ deklaroval a současně poděkoval všem „skvělým lidem a poctivým sociálním demokratům“.

Ozval se Šmarda i Maláčová

Dopis spolustraníkům zaslal v soukromé facebookové skupině „Podporujeme SOCDEM“ mimo jiné i současný předseda strany Michal Šmarda, podle něhož je nezbytné „udělat několik těžkých a důležitých rozhodnutí“, a to včetně změny politické strategie „i za cenu velkých osobních ústupků“. Sociální demokraté se podle něj nemohou spoléhat pouze „na staré a zkušené tváře“.

Po vnitrostranické reformě volá i bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (SOCDEM). Na debatě chce probrat budoucnost levice na tuzemské politické scéně i to, jakým způsobem by se mělo dojít k „návratu levice do Parlamentu“.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Novotného prohřešky jsou image, expert vyslal varování ODS. Ukázal i na chybu Turka v kampani

Tagy: