Hamáček: Žáci se od 1. března vrací do škol. Kontrolováni budou antigenními testy

Studenti ze Základní školy Josefa Hlávky

Neinvazivní testy a návrat do lavic (zdroj: CNN Prima NEWS)

Od 1. března je vláda podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) připravena zahájit návrat studentů do škol s antigenním testováním na COVID-19. Řekl to na tiskové konferenci po pondělním jednání vlády. Podle ministra školství Roberta Plagy půjdou nejdříve 9. ročníky základních škol a maturanti. Návrat alespoň části žáků do škol je jednou z podmínek, které vládě dali hejtmani při žádosti o nouzový stav na dalších 14 dní.

Vláda v tiskové zprávě po zasedání uvedla, že harmonogram návratu počítá s otevřením závěrečných ročníků středních škol, konzervatoří a vyšších odborných škol od 1. března, středních škol pro praktické vyučování o týden později a základních škol pro žáky devátých ročníků od 15. března. „Kalkuluje přitom s potřebou testů v rozmezí od 267 440 týdně až po 913 156 týdně po spuštění všech tří vln. Pilotní období proběhne od 1. března do 2. dubna 2021,“ uvedl kabinet.

„Ministerstvo vnitra dostalo za úkol testy zajistit a zajistit jejich distribuci. Pokud se nám podaří zajistit dostatečný počet, nic nebrání, aby se děti začaly vracet do škol,“ řekl vicepremiér Jan Hamáček. Podle ministra školství Roberta Plagy bude do škol distribuováno také tři miliony respirátorů FFP2 ze zásob Správy státních hmotných rezerv.

Jen u závěrečných ročníků středních škol by se jednalo o 98 tisíc žáků a 30 tisíc pedagogů. Podle Plagy půjde o samotesty, které zvládnou studenti sami, případně žáci s rodiči. „Podle toho, jaká bude kapacita těchto testů, budeme spolu s ministerstvem zdravotnictví plánovat další vlny návratu do škol,“ informoval Plaga.

Podle ministra zdravotnictví půjde o antigenní testy z přední části nosu, podobně jako v Rakousku. Vybrány byly podle Blatného i proto, že u testů pro kloktání nebo ze slin může vznikat infekční aerosol. Podle Blatného bylo doporučeno několik typů těchto testů, konkrétní v jejich názvu či výrobci ale nebyl.

Hamáček: Zvládneme to, testů bude dostatek

Výrobci uvedení v materiálu, který minulý týden předložilo ministerstvo školství, deklarovali, že jsou schopní dodávat miliony testovacích sad týdně do měsíce od objednávky. „Lhůta je to šibeniční, ale jsem přesvědčen, že to zvládneme a 1. března bude testů dostatek,“ řekl k tomu Hamáček.

Plaga doplnil, že v pondělí bylo zahájeno také pilotní testování ve školách jinými metodami testů. Například v Olomouckém kraji zkoušejí testy pro kloktání, kterými se odebere vzorek pro zpracování metodou PCR, který je do druhého dne vyhodnocen v laboratoři. V Sedlčanech nebo Praze 9 pilotně testují antigenními testy. Kvůli opatřením proti epidemii jsou nyní otevřené jen mateřské a speciální školy a první a druhé třídy základních škol. Ostatní mají povinnou výuku na dálku.

Tagy: