Hamás, Hizballáh, Hútiové. Všechno o militantních organizacích, které hrozí Izraeli

Demonstrant v ulicích Bejrútu s vlajkou Hizballáhu

CNN: Boje mezi Izraelci a Hizballáhem

Hned v několika státech Blízkého východu vedle konvenčních armád působí také militantní organizace, které bojují za zájmy své nebo svých sponzorů. V současné válce mezi Palestinci a Izraelem tyto skupiny většinou hrozí židovskému státu, že se do konfliktu mohou zapojit. Jak se v nich vyznat?

Vedle tradičních armád zastávají při konfliktech na Blízkém východě důležitou roli ve vyprahlém písku také militantní organizace, žoldáci i teroristické frakce. Jejich zájmy se ale mnohdy shodují v jednom bodu – vymazat Izrael z mapy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pět minut hrůzy. CNN zveřejnila video, které odhaluje řádění Hamásu i přípravy na útok

Hamás

Výskyt: Palestina

Počet: Zhruba 20 tisíc lidí

Popis: Hamás sám sebe považuje za islamistickou a politickou stranu, která hájí zájmy svobodné Palestiny. Podle Západu jde ale o teroristickou skupinu. Hamás provedl 7. října teroristický útok na Izrael, při kterém zemřelo asi 1 200 lidí. Tím začal poslední konflikt mezi Izraelem a Palestinci.

Hamás začal vznikat na konci osmdesátých letech minulého století. Podle odhadů má skupina několik desítek tisíců členů, další lidé jim ale pomáhají. Mezi přední sponzory Hamásu patří Írán. Organizace operuje v Pásmu Gazy, kde vybudovala spletitou síť tunelů.

Zapojení do války: Hamás už s Izraelem válčí.

Palestinský islámský džihád

Výskyt: Palestina

Počet: Několik tisíc lidí

Popis: Na rozdíl od Hamásu nemá Islámský džihád v Palestině žádné sociální ani politické ambice. Sdílí s ním ale nenávist vůči Izraeli a důraz na striktní islámské hodnoty. Západ považuje Islámský džihád za teroristickou organizaci.

Také tuto skupinu má podporovat Írán. Palestinský islámský džihád podle americké CNN provedl zpackaný útok u nemocnice v Gaze, ze kterého byl původně obviněný Izrael.

Zapojení do války: Palestinský islámský džihád je v trvalé válce s Izraelem.

Hizballáh

Výskyt: Libanon a Sýrie

Počet: Až sto tisíc lidí

Popis: Hizballáh je největší militantní organizace na Blízkém východě.

Podle think tanku Centrum pro strategická a mezinárodní studia je Hizballáh „nejsilněji vyzbrojeným nestátním aktérem na světě“.

Je zároveň teroristickou, politickou i sociální organizací, která má vyšší desítky tisíc členů. V podstatě vládne jižnímu Libanonu a operuje i v Sýrii.

Hizballáh je ale především proxy armádou Íránu, který ji sponzoruje a cvičí. Hizballáh usiluje o zničení Izraele a potlačení vlivu Západu na Blízkém východě.

Zapojení do války: Od vypuknutí posledního konfliktu mezi Palestinci a Izraelem se Jeruzalém s Hizballáhem několikrát ostřeloval. V otevřené válce ale Hizballáh prozatím není.

Hútíové

Výskyt: Jemen

Počet: Teoreticky až 200 tisíc, skupina ale postrádá jednotné velení

Popis: Hútíové jsou povstaleckou skupinou, která od roku 2015 v podstatě vládne v Jemenu, kde probíhá občanská válka. Stejně jako výše zmiňované organizace nenávidí Izrael. Podle agentury Reuters má zřejmě tichou podporu Íránu.

Trnem v oku jsou Hútíové na Blízkém východě především Saúdské Arábii, která jejich organizaci považuje za teroristickou.

Zapojení do války: V přímé válce Hútíové s Izraelem nejsou. Hrozí ale útoky na americké pozice na Blízkém východě v případě, že by Washington do konfliktu zasáhl.

Fragmentované militantní organizace působí také v Iráku a Sýrii.

Tagy:
válka Izrael Jemen Palestina Hamás Libanon Hizballáh Islámský džihád Hútíové