Nejdražší loď USA i plavidla Londýna. Západ se stahuje k Izraeli, obává se rozšíření konfliktu

Letadlovka USS Gerald R. Ford tankuje ve východním Středomoří (11. 10. 2023).

CNN: Boje mezi Izraelci a Hizballáhem

Západní mocnosti v čele USA nadále posilují námořní kapacity v oblasti východního Středozemního moře. U břehů Izraele už hlídkuje úderná skupina USS Gerald R. Ford, nejdražší lodě amerického námořnictva. Přes Atlantik pluje další úderná skupina a své lodě do horké zóny stahuje i Velká Británie.

Pryč jsou doby, kdy mořím vládly robustní bitevní koráby. V moderním válečnictví hrají prim letadlové lodě, plovoucí letecké základny, které dokážou prostřednictvím desítek stíhaček kontrolovat několik set kilometrů dlouhý perimetr. Právě své nejlepší letadlovky teď Spojené státy posílají do oblasti východního Středozemního moře.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusko střídá masky. Uznává právo Izraele na obranu, přitom podporuje i Palestinu

A to v době extrémního napětí na Blízkém východě, které rozpoutal útok Hamásu na Izrael a následné odvetné útoky židovského státu. Americká CNN s odvoláním na ministerstvo obrany informovala, že USA nemají v plánu zapojit se přímo do bojů, moderní loďstvo má ale zastrašit nepřátele Izraele od rozpínání konfliktu. A to především Írán a jeho proxy militantní organizaci Hizballáh, která operuje v Libanonu a Sýrii.

Úderná flotila u Izraele

Jen několik hodin po útoku Hamásu na Izrael začaly Spojené státy se svými námořními manévry. Do východního Středozemí se začala přesouvat úderná skupina letadlovky USS Gerald R. Ford, která už v současnosti hlídkuje v oblasti. Zmíněné plavidlo je nejmodernější a nejdražší válečnou lodí amerického námořnictva.

USS Gerald R. Ford má na palubě možná až šest tisíc námořníků a z ranveje může vyslat přes 75 letadel. K tomu plovoucí pevnost disponuje i raketami středního doletu. V rámci úderné skupiny letadlovku doprovázejí raketové křižníky a torpédoborce. Informovala o tom agentura Reuters.

Pentagon ale usoudil, že ani taková síla nemusí vzhledem k výhrůžkám blízkovýchodních států směrem k Izraeli stačit. Z přístavu v USA se proto přes Atlantik vydala další úderná skupina, tentokrát seskupená kolem letadlové lodi USS Dwight D. Eisenhower, která byla zařazená do služby už v roce 1977.

Spojené státy navíc přesouvají do oblasti třetí, menší skupinu složenou ze tří válečných lodí. Pentagon vydal rovněž rozkaz k posílení amerických leteckých základen na Blízkém východě.

Je teoreticky možné, že americká armáda posílila kapacity v oblasti kvůli středeční návštěvě Joea Bidena, který se v Izraeli sešel s premiérem Benjaminem Netanjahuem. Šéf Bílého domu vyjádřil židovskému státu plnou podporu.

Symbolickou měrou se rozhodla pomoci Izraeli také Velká Británie. Londýn přesouvá do východního Středozemí vlastní lodě, které byly poblíž. Jedná se o menší uskupení složené primárně z pomocných letadlovek a logistických a zdravotnických plavidel.

Tagy:
válka lodě Velká Británie Izrael letadlová loď Palestina USA Hizballáh Námořnictvo Spojených států amerických USS Gerald R. Ford