Hamás má americké zbraně z Afghánistánu. Rusko mu mělo poslat i arzenál z Ukrajiny

Výstava zbraní v Gaze (19. července 2023)

Izrael využívá taktiku klepání na střechu

Vojenští odborníci z videí a fotografií na sociálních sítích usuzují, že teroristé z hnutí Hamás mají k dispozici americké zbraně a techniku, kterou USA zanechaly v Afghánistánu při zbrklém stahování v roce 2021. Podle listu Ukrajinská pravda se také objevují spekulace, že Rusko teroristům úmyslně posílá ukrajinské zbraně.

V roce 2021 skončila dvacetiletá válka v Afghánistánu a američtí vojáci společně se spojenci narychlo opouštěli své roky budované struktury. Už tehdy vojenští experti upozorňovali, že nechali na místě ceněné zbraně i moderní techniku v hodnotě několika miliard dolarů. Arzenál zjevně zabavil Tálibán, který něco z něj poslal svým arabským spojencům.

Web India Today uvedl, že americké zbraně se podle odborníků objevili v Gaze v rukou palestinských radikálů, kteří v sobotu napadli Izrael. Jedná se například o bitevní pušku M14 a útočnou pušku M16.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Největší selhání izraelské rozvědky v historii. Hamás nás zcela zaskočil, popisuje analýza

Republikáni v americkém Kongresu teď chtějí vyšetřit, zda se americké zbraně skutečně dostaly do rukou nepřátel Izraele, který je pevným spojencem USA.

Rusko a Hamás

Web India Today přišel také s teorií, že v rukou Palestinců mohly skončit i zbraně, které Západ posílá na Ukrajinu a které se mohly přes nekalé prostředníky dostat až k teroristům. Obavy v tomto smyslu už v květnu pro Newsweek pronesl nejmenovaný izraelský velitel.

„Velmi se obáváme, že některé z těchto vojenských prostředků se dostanou do rukou Hizballáhu a Hamásu,“ řekl.

K této teorii se v uplynulých hodinách přidala další, a sice že zbraně určené pro Ukrajinu – tedy primárně americké a evropské – posílá směrem Gaza úmyslně Rusko. O této možnosti informoval list Ukrajinská pravda i americký Insider.

Ruští vojáci měli zkrátka sesbírat na bitevním poli některé evropské, americké, ale i typicky ukrajinské zbraně a poslat je do Palestiny.

„Agresorský stát Rusko využívá útok teroristů z Hamásu na stát Izrael k rozsáhlé provokaci proti Ukrajině. Obranná rozvědka Ministerstva obrany Ukrajiny si je vědoma, že ruská rozvědka již dodala bojovníkům Hamásu trofejní zbraně vyrobené v USA a EU a ukořistěné během bojů na Ukrajině. Dalším krokem v plánu Rusů by mělo být falešné obvinění ukrajinské armády z údajného pravidelného prodeje západních zbraní teroristům,“ uvedla ukrajinská vojenská rozvědka.

Tímto záludným plánem se Rusko podle Ukrajiny snaží Kyjev zdiskreditovat v očích Západu.

Tagy: