Propuštění rukojmí? Chytré, popsal vyjednavač „brutální“ a zároveň „brilantní“ taktiku Hamásu

Hnutí Hamás z Pásma Gazy propustilo dvě americká rukojmí - matku s dcerou, které drželo od krvavého útoku na Izrael 7. října.

Izraelský plán pro Gazu

Propuštění dvou amerických rukojmích je ze strany teroristů z Hamásu velmi chytrý tah. Ve vysílání CNN to zhodnotil vyjednavač a vysloužilý velitel americké námořní pěchoty Dan O'Shea. Zajatí cizinci a Izraelci jsou totiž podle něj jedinou reálnou zbraní, díky které mohou teroristé držet nepřátelské země v šachu.

„Všechno je to o obrazu u veřejnosti. Právě teď jsou pod obrovským tlakem všechny státy, jejichž občané jsou mezi rukojmími. Od vpádu do Pásma Gazy v plné síle je odrazuje právě skutečnost, že Hamás drží v zajetí jejich státní příslušníky,“ řekl ve vysílání CNN O'Shea.

Rozhodnutí Hamásu hodnotí jako „velmi chytré“. „Je to brutální taktika, ale je zároveň brilantní. Vyplatí se jim to,“ komentoval vyjednavač. Zároveň však varoval, že i když nyní můžeme být svědky několika šťastných rozuzlení, dojde podle něj bohužel i na několik tragédií.

O'Shea ve vysílání popsal, že teroristé z Hamásu mohli rozdělit rukojmí do dvou a možná i více lokalit, kde je aktuálně drží. Kromě toho zkritizoval izraelské tajné služby, že na ně není spolehnutí, protože nezakročily proti blížící se hrozbě útoků Hamásu na Izrael, které začaly již před dvěma týdny.

Teroristé z Hamásu v pátek nečekaně propustili dva rukojmí. Konkrétně šlo o matku a dceru z USA. „Je to svým způsobem zázrak a pozitivní znamení,“ pokračoval vyjednavač s tím, že aktuálně je názor veřejnosti na Hamás velmi špatný i právě kvůli tomu, že drží bezbranné rukojmí, včetně starých lidí.

Hamás drží až 200 rukojmích

Zmíněné Američanky, Judith Tai Raananová a její dcera Natalie Shoshana Raananová, jsou již v péči Mezinárodního výboru Červeného kříže. Krátce s nimi po telefonu mluvil i prezident Joe Biden. „Jsem přešťastný, že se dvojice brzy vrátí ke své rodině, která se ohromně strachovala. Na návratu amerických občanů držených Hamásem jsme pracovali nepřetržitě. Děkuji vládám Kataru a Izraele za jejich spolupráci,“ cituje Bidena v prohlášení Bílý dům.

Dvojice žen přiletěla do Izraele za oslavou narozenin svého židovského příbuzného a také oslavit svátek Simchat Tóra. Obě byly však zajaty při zahájení útoků Hamásu na kibuc Nahal Oz v těsné blízkosti Pásma Gazy.

Odhaduje se, že Hamás do Pásma Gazy unesl okolo 200 rukojmích – izraelských Židů i cizinců. Mezi nimi má být až 13 občanů USA, informují americká média v čele s televizí PBS.

Agentura Reuters uvádí, že velký podíl na propuštění dvou Američanek nesou vyjednavači z Kataru. Stát z Perského zálivu patří mezi dlouholeté odpůrce Izraele a konání Hamásu doposud nijak silně neodsoudil.

Tagy: