Hamilton se po roce mistrovské náplasti nedočká. Red Bull podváděl jen trochu, nebo vůbec

I když ve víkendové Velké ceně Singapuru skončil Max Verstappen až sedmý a mistrovské oslavy musí prozatím odložit, je zřejmě jen otázkou času, kdy bude oficiálně dvojnásobným mistrem světa formule 1. Poslední dny ale přinesly i absurdní hrozbu, že nizozemský pilot se bude muset podruhé stát premiérovým šampionem. Obvinění, že jeho tým Red Bull loni výrazně překročil rozpočtový strop, se ale ukazují jako přehnaná.

145 milionů amerických dolarů. Taková byla pro minulou sezonu výše rozpočtového stropu pro všechny týmy formule 1. A objevilo se obvinění, že dva týmy – Red Bull a Aston Martin – se skrz něj provrtaly.

Mezinárodní automobilová federace (FIA) se chystá zveřejnit výsledky auditu ohledně výdajů stájí a komunita F1 spekulovala, zda má zejména ekipa kolem loňského šampiona Maxe Verstappena nervózně přešlapovat. Prý měl Red Bull hospodařit s částkou nejméně o 11 milionů dolarů vyšší, než je limit.

To by bylo výrazně za hranicí určité tolerance. „Nedodržet rozpočtový strop je naprosto nepřípustné. Pokud ho někdo překročil, musí to mít závažné důsledky,“ pěnil šéf Williamsu Josh Capito. „A když někdo nedodržel rozpočtový strop loni, projevilo se to na konkurenceschopnosti jeho letošního vozu. Peníze investované na konci loňského roku ovlivnily celou letošní sezonu. Sportovně to pokazilo letošní ročník. A nemá smysl trestat nedovolené utrácení finanční pokutou,“ dodal.

Rázem se stalo tématem, zda by nemohl Verstappen kvůli nerespektování stropu přijít o titul mistra světa, který v sezoně 2021 těžce a na poslední chvíli vybojoval. Zároveň ještě zbývá dodat kontroverzně, protože ředitelství závodu se loni v prosincovém finále v Abú Dhabí odklonilo od pravidel a výrazně usnadnilo Nizozemci porazit Lewise Hamiltona.

Náznaky, žádné přímé důkazy

Hamilton sedící už devět let v Mercedesu však nebude s velkým odstupem dodatečně pasován na osminásobného světového šampiona a Red Bull nečeká žádný exemplární trest, jak informuje Daily Mail.

Jestli něco stáji vedené Christianem Hornerem hrozí, je to neškodné pokárání. Red Bull se měl totiž provinit zhruba o milion dolarů, pokud vůbec. A to není nic víc než „procesní porušení“.

Býci tak oslaví malé vítězství a Horner si může oddechnout. Stěžovatelé z řad soupeřů podle něj použili jen náznaky, nikoliv přímé důkazy a snažili se ze všech v Red Bullu udělat neprávem podvodníky, kteří by bez nekalých praktik neuspěli.

Obviněním se divil zvlášť kvůli tomu, že vlastní auditoři Red Bullu předávali v březnu FIA dokumenty, ve kterých tvrdili, že se stáj pohybovala zhruba 4,5 milionu dolarů pod limitem.

Pětadvacetiletý Verstappen tedy nebude okraden o loňský premiérový triumf a neměla by se mu ani zkomplikovat letošní mise, která zatím probíhala snově. Sice v Singapuru neproměnil první pokus na obhajobu postu světového šampiona, ale už v neděli má další příležitost.

Když na japonském okruhu Suzuka vyhraje a u toho zajede nejrychlejší kolo, nemusí se ohlížet na výsledky ostatních. Může slavit druhé ovládnutí celkové klasifikace v řadě.

Tagy:
dolar Mercedes Formule 1 Lewis Hamilton Aston Martin sport Red Bull Max Verstappen FIA Mezinárodní automobilová federace Christian Horner náplast konírna motorsport Max Verstappen rozpočtový strop Josh Capito