Bez zástupce Ukrajiny se s Putinem nesejdu, řekla Harrisová. Členství v NATO ale neslíbila

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová

Harrisová o míru na Ukrajině

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová se v případě svého zvolení prezidentkou nesejde s ruským vůdcem Vladimirem Putinem bez účasti zástupce Ukrajiny. Demokratická prezidentská kandidátka to řekla v pondělním rozhovoru s televizí CBS. Odpovídala v něm také na otázky k dalším tématům listopadových voleb, zejména k ekonomice či migraci.

„Ukrajina musí mít slovo, pokud jde o budoucnost Ukrajiny,“ odpověděla Harrisová na dotaz, zda by se sešla s Putinem v zájmu ukončení války, rozpoutané před více než dvěma a půl lety ruskou invazí do sousední země.

ČTĚTE TAKÉ: Do volební bitvy v USA zbývá měsíc. Průzkumy jsou neskutečně těsné, Harrisová stráží minináskok

Viceprezidentka zastává názor, že Spojené státy by měly i po listopadových volbách pokračovat v podpoře Kyjeva, pro nějž jsou zdaleka nejdůležitějším dodavatelem vojenské pomoci k obraně proti ruské agresi.

Její republikánský sok Donald Trump naproti tomu tvrdí, že současná podpora nemůže pokračovat a že je třeba válku co nejrychleji ukončit. Opakovaně prohlásil, že se sejde s Putinem i ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a válku ukončí do druhého dne. Nesdělil však, jak toho chce dosáhnout. O zájmech napadené Ukrajiny se při tom nezmiňuje.

Harrisová se v rozhovoru vyhnula přímé odpovědi na otázku, zda podporuje ukrajinské členství v Severoatlantické alianci. O to Kyjev dlouhodobě usiluje a dostal od zemí NATO časově nespecifikovaný příslib budoucího členství. Rusko je však silně proti a alianční země plán nepodporují jednoznačně, proti je například Maďarsko či Slovensko, jejichž vlády mají blízko k Moskvě.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Debata viceprezidentů byla plná sporů. Walz a Vance se hádali o Trumpa, migraci i ekonomiku

Tagy: