Biden působí vedle Harrisové submisivně. Nebyl by ale slabým prezidentem, říká Koura

Kamala Harrisová

Rozhovor s Janem Kourou

Pokud by demokrata Joea Bidena Američané zvolili prezidentem, stala by se viceprezidentkou Kamala Harrisová. Kromě toho, že je první političkou tmavé pleti, která by tento post získala, má teoreticky šanci stát se i první prezidentkou Spojených států. Harrisová v minulosti usilovala o prezidentské křeslo za demokraty, svoji kampaň ale loni v prosinci ukončila. Jak Harrisová na voliče působí? A byla by dobrou prezidentkou? Na tyto a další otázky odpovídali ve speciálním pořadu 360° Pavlíny Wolfové historik Jan Koura, amerikanista Jakub Lepš a politolog Jiří Pehe.

Vedle Harrisové Biden působí stydlivě až submisivně. Ve funkci by ale nebyl slabý, neboť má velké politické zkušenosti, protože působil jako viceprezident bývalého prezidenta Baracka Obamy a věnoval se i zahraničně-politickým otázkám, uvedl Koura. Pehe dodal, že Harrisová každopádně pomohla zvýšit podporu pro Bidena ve velkých městech, kde žijí menšiny, především ta afroamerická.

Bidenovi je 77 let. Kdyby například odstoupil ze zdravotních důvodů nebo zemřel, nastoupí na jeho místo Harrisová. Někteří kritici tvrdí, že Biden pro ni „připravuje půdu“ a brzy odstoupí. Historik Jan Koura ale nepokládá tento scénář za pravděpodobný. „Já bych tomu nevěřil. To je něco, co se v americké politice nedělá. Joeovi Bidenovi také jde o jeho jméno, jméno jeho rodiny, takže já bych toto rozhodně nečekal. Někteří kritici upozorňují, že Kamala Harrisová bude ta radikální. Já si myslím, že jedna věc je předvolební kampaň a druhá praktická politika. Joe Biden jako centrista ji bude určitě brzdit,“ uvedl Koura. „Všechno bude záležet na tom, jak bude Joe Biden s Kamalou Harrisovou spolupracovat, co jí povolí a o jaký prostor si jakožto viceprezidentka řekne,“ dodal Lepš.

Amerika už je na prezidentku připravena

Pokud by v budoucnosti Harrisová zastávala funkci prezidentky, snažila by se Američany sjednocovat, uvedl Koura. „Demokraté si toto vytyčili jako svůj cíl, takže já myslím, že by byly tlaky uvnitř strany, u vlivných senátorů, kongresmanů na to, aby se blížila více centristické politice,“ řekl.

Pehe si dovede představit, že by se Harrisová stala prezidentkou. Také si myslí, že to mohlo hrát roli u rozhodování voličů. „Spousta Američanů musela zakalkulovat do svého rozhodnutí, že budou volit Bidena, možnost, že mandát nedokončí, třeba ze zdravotních důvodů, a ona se stane prezidentkou,“ sdělil politolog.

„Amerika už asi je připravena na to, aby byla prezidentkou žena, ale přesto si troufnu říct, že konzervativní kruhy by ji přijímaly velmi těžce a se skřípěním zubů, protože tam je to pro ně něco, co ještě zůstává tabu,“ uvedl Koura.

Tagy: