Harrisová na rozdíl od Trumpa překonala laťku, řekl Lepš. Exprezident použil Reaganův trik

Kamala Harrisová během prezidentské debaty

K VĚCI (255)

Republikánský kandidát na amerického prezidenta Donald Trump si v debatě s oponentkou Kamalou Harrisovou nastavil laťku, kterou splnil. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to pronesl amerikanista Jakub Lepš s tím, že favoritka demokratů však očekávání překonala. Lepš také popsal trik bývalého prezidenta Ronalda Reagana, který v televizním střetu použil Trump.

Televizní střet byl podle Lepše hlavně testem pro kandidátku Demokratické strany. „Američtí voliči Trumpa znají, a i když byla Harrisová viceprezidentkou současné hlavy státu Joea Bidena, žádnou speciální roli od něj nedostala,“ shrnul amerikanista v pořadu K věci.

K TÉMATU: Harrisová je marxistka, prohlásil Trump. Snůška lží a ukřivděnost, reagovala viceprezidentka

Kandidátka z řad demokratů si podle něj může odškrtnout splněný úkol. „Neudělala žádnou zásadní chybu, debata se jí povedla. Nijak ji střet na televizních obrazovkách nepoškodil, jak někteří varovali,“ shrnul expert.

Také Trump naplnil původní očekávání, ovšem Harrisová v porovnání s ním prý vyšla lépe. „Exprezident měl nastavenou laťku, které dosáhl. Dosavadní viceprezidentka však i přesto uspěla o něco lépe. Proto bych ji označil za vítěze celé diskuze,“ poznamenal amerikanista, ovšem současně připomněl, že i bývalá uchazečka o Bílý dům Hillary Clintonová vyšla ze tří debat s Trumpem velmi dobře, ale ve volbách neuspěla.

Trump použil starý trik

Odborník připomněl i historii televizních debat aspirantů na post amerického prezidenta. Například J. F. Kennedymu pomohl v roce 1960 vysílaný střet s oponentem Richardem Nixonem k získání prezidentského křesla, jak ukazují analýzy.

„Na letošní debatě bylo pozoruhodné, že Trump sáhl k triku, který předvedl republikánský kandidát Ronald Reagan. V diskuzi s demokratem Jimmym Carterem v roce 1980 se zeptal diváků, zda se mají za čtyři roky administrativy Cartera nyní lépe,“ popsal Lepš s tím, že Trump si byl při pokládání této stejné otázky dobře vědom třaskavého kontextu – většina Američanů totiž v průzkumech uvedla, že není spokojena se současným stavem země.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Taylor Swiftová podpořila Harrisovou proti Trumpovi. Je to nadaná vůdkyně, uvedla zpěvačka

Tagy: