Trump je jasným vítězem debaty, tvrdí republikáni. Harrisové se smějí kvůli grimasám

Donald Trump a Kamala Harrisová se utkali v předvolební debatě v televizi ABC.

USA prezidentské volby 2024 (9)

Demokraté i republikáni mají po poslední debatě na půdě televize ABC jasno – diskusi ovládl jejich kandidát. Americká stanice CNN zveřejnila průzkum, podle něhož diváci označili za vítězku Harrisovou, s opačným názorem nyní přichází Fox News. Televizní stanice, která otevřeně straní republikánům, si navíc stěžovala na údajně neférové zacházení s Trumpem, navíc kritizovala grimasy, které Harrisová v debatě předváděla v reakci na exprezidentovy výroky.

„ABC by se měla stydět,“ prohlásila jedna z komentátorek Fox News Kayleigh McEnanyová s odkazem na prezidentskou debatu. Sluší se dodat, že se jedná o bývalou tiskovou mluvčí Bílého domu z doby, kdy v něm úřadoval Trump.

ČTĚTE TAKÉ: Harrisová uštědřila Trumpovi výprask, hodnotí debatu komentátoři CNN. Kde nastal zlom?

Kritizovala, že se moderátoři David Muir a Lindsey Davisová neptali Harrisové na „její hlasování ohledně Amerického záchranného plánu, z daní placené transice nelegálních migrantů“ a potratovou politiku jejího viceprezidentského kandidáta Tima Walze v Minnesotě. „Ne. Připravili se jen na fact-checking Trumpa,“ postěžovala si McEnanyová.

Podobný názor měl i ekonomický novinář Fox News Charles Payne. „Byla to frustrující debata, protože moderátoři až příliš často přerušovali diskusi svými momenty typu ‚Máme vás’, ale zároveň vůbec netlačili na Harrisovou,“ cituje web televize Paynea.

Ten se zároveň zamyslel nad hypotetickou otázkou, zda by třeba za Trumpova úřadování došlo k ruské invazi na Ukrajinu vedenou ruským prezidentem Vladimirem Putinem. „Jak by jednal Putin, kdyby byl Trump prezidentem? On už jím byl a Putin nedělal nic. Stejně tak Hamás nedělal nic, když byl Trump v úřadě,“ prohlásil ve vysílání ekonomický novinář Fox News.

Další novinář Fox News zaměřený na ekonomiku, Brian Brenberg, si zase na sociální síti X postěžoval, že Trump stál v debatě nejen proti Harrisové. „Moderátoři nedokázali odolat a udělali z toho debatu ve formátu tři proti jednomu,“ napsal Brenberg.

Grimasy Harrisové jako téma

Republikáni mají po debatě na půdě ABC jasno o tom, že dominoval Trump. „Úřadující šampion prezidentské debaty,“ napsala strana na svém stranickém profilu na sociálních sítích s fotografií Trumpa a jeho typickým gestem – zaťatou pěstí. Jednají tak zrcadlově převráceně než demokraté, kteří mají za jasnou vítězku pro změnu Harrisovou.

Stejně tak je očekávané, že se republikáni trefují do Harrisové. „Fact-Check: Kamala Harrisová přivedla svět na pokraj třetí světové války, za prezidenta Trumpa byl mír,“ uvádí republikánská strana.

Jak se demokraté trefují do Trumpa kvůli jeho kontroverzním výrokům či šíření neověřených tvrzení, tak republikánští příznivci míří na Harrisovou, a to kvůli jejím grimasám. Spisovatelka Miranda Devineová, která je známá coby odpůrkyně současného prezidenta Joea Bidena, kupříkladu na síti X napsala, že Harrisová předvádí „přehnané obličejové výrazy kdykoliv Trump promluví“. „Vypadá tak falešně a slabě,“ pokračovala publicistka.

Republikánská politička a někdejší poražená kandidátka na guvernérku Michiganu Tudor Dixonová zase napsala, že se Harrisová chová jako malé dítě. „Moje děti dělají stejné grimasy, jako Kamala Harrisová, když jsou v potížích,“ napsala politička.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Trump šokoval v debatě s Harrisovou: Migranti u nás kradou psy a kočky. Pak je jedí

Tagy:
Vladimir Putin CNN prezidentské volby politika Bílý dům volby vláda Donald Trump Fox News hlava státu Kamala Harrisová Americké volby 2024 umění, kultura, zábava a média hromadné sdělovací prostředky