Harry s rodinou se domů vrátil bez fanfár. Před katedrálou ho vybučeli, průvod vynechal

Princ Harry s manželkou Meghan na děkovné mši v katedrále svátého Pavla

Králova a její zvířata

Ve Velké Británii nepobyli ani týden a už se vrátili zpět do slunné Kalifornie. Řeč je o princi Harrym a jeho manželce Meghan, kteří minulý týden přiletěli do Londýna, aby se zúčastnili oslav královnina platinového jubilea na trůnu. V Británii ovšem strávili pouhých pět dní. V neděli nasedli na soukromé letadlo a odletěli.

Zpět do Spojených států odcestovali vévoda a vévodkyně ze Sussexu soukromým letadlem už v neděli po poledni. Krátce předtím, než odstartoval poslední den oslav Alžbětiných 70 let na trůnu. „Nebyly žádné fanfáry, prostě odjeli. Nezůstali na průvod, který je oslavou Británie a všech jejích zvláštností a výstředností za 70 let vlády Alžběty II.,“ řekl deníku Daily Maily zdroj blízký královské rodině.

Princ Harry společně s manželkou a jejich dvěma dětmi přicestoval do Londýna ve středu. Na veřejnosti se ovšem po dobu pětidenní návštěvy ukázali jen jednou, a to během páteční bohoslužby v katedrále svatého Pavla. Jejich účast ovšem vzbudila u Britů rozporuplné reakce. Někteří je povzbuzovali, jiní vypískali. „Davem byli dokonce při příchodu vybučeni. Nevraživost je cítit nejen v rodině, ale i mezi lidmi,“ komentovala pro CNN Prima NEWS páteční akci zástupkyně šéfredaktora webu Expres.cz Barbora Koukalová.

Zprvu se spekulovalo o tom, zda kontroverzní pár nevystoupí spolu s ostatními členy královské rodiny na balkonu Buckinghamského paláce, aby mohli sledovat ceremoniál Trooping the Colour. To se ovšem nestalo. „Královnu při tradičním vystoupení na balkoně doprovodí pouze členové královské rodiny, kteří jménem královny právě plní své oficiální veřejné povinnosti, a jejich děti,“ informoval začátkem června web BBC.

A zatímco jejich příbuzní ve čtvrtek mávali z ikonického balkonu, vévodové si krátili chvíli v kanceláři generálmajora spolu s nejmenšími členy královské rodiny. Paparraziové například zachytili vévodkyni Meghan, jak dětem něco tajně šeptá a ukazuje, aby byly potichu. Její děti se na veřejnosti během krátké návštěvy Británie neukázaly vůbec.

Podle informací deníku Daily Mail strávili vévodové většinu svého pobytu na Frogmore Cottage, kde také uspořádali menší oslavu pro svou roční dcerku Lilibet. V neděli krátce před odletem pak navštívili Alžbětu II. na zámku Windsor. Královna se poté měla vrátit do Buckinghamského paláce, její vnuk společně s rodinou zase odcestoval do Spojených států. Alžběta II. ještě týž večer vystoupila na balkoně Buckinghamského paláce, kde osobně poděkovala národu za podporu a velkolepé čtyřdenní oslavy. Po jejím boku stáli její syn princ Charles, vnuk princ William a pravnuk princ George.

Tagy: