Britský premiér Boris Johnson v potížích. Večer bude čelit hlasování o nedůvěře

Boris Johnson

Redaktor CNN Prima NEWS vysvětlil pozadí hlasování o nedůvěře vládě v Británii

Poslanci britské vládnoucí konzervativní strany budou v pondělí večer hlasovat o vyslovení nedůvěry premiérovi Borisi Johnsonovi. Předseda konzervativní parlamentní skupiny Výbor 1922 Graham Brady uvedl, že obdržel dostatek podpisů pro vyvolání hlasování. Výsledek se čeká kolem 21:00 SELČ.

Aby mohli britští konzervativní poslanci hlasovat o nedůvěře vůči svému premiérovi, musí tento záměr šéfovi parlamentní skupiny oznámit nejméně 15 procent z nich, což nyní znamená alespoň 54 členů sněmovny.

Poslanec za konzervativní stranu Jesse Norman řekl BBC, že tento dopis poslal, jelikož Johnson v úřadu premiéra „uplatňuje kulturu ledabylého porušování zákona“.

„Hlasování o nedůvěře se uskuteční dnes v dolní komoře Parlamentu mezi 19:00 a 21:00 SELČ,“ sdělil v pondělí ráno novinářům Brady. Johnson bude odvolán, pokud mu nedůvěru vysloví většina, tedy 180 poslanců jeho strany.

Podle BBC už 16 z 22 konzervativních členů vlády veřejně prohlásilo, že se v tajném hlasování vysloví pro to, aby ministerský předseda zůstal ve funkci. „Distribucí (koronavirových) vakcín i naší odpovědí na ruskou agresi náš premiér prokázal silné vedení, které naše země potřebuje,“ napsal v pondělí na svůj twitterový účet ministr financí Rishi Sunak.

Ačkoliv zpráva o plánovaném hlasování o nedůvěře se objevila na veřejnost až v pondělí, poslanci Konzervativní strany již v neděli obdrželi jednostránkový dopis, v němž Johnsonovi spolupracovníci vysvětlují, proč by měli premiéra při hlasování podpořit. Dopis například varuje před „občanskou válkou“ v Konzervativní straně, z níž budou těžit labouristé, vyzdvihuje Johnsonovo řešení kriminality, snižování daní, zdravotnické reformy i „prolomení“ patové situace kolem brexitu, který paralyzoval britskou politiku.

Naopak šéf opozičních labouristů Keir Starmer vyzval konzervativce, aby hlasovali proti Johnsonovi. Rádiu LBC řekl, že Johnson „ztratil důvěru země“ a mezi veřejností „existuje povědomí o tom, že (Johnson) o spoustě věcí neříká pravdu.

Dopis poslancům napsal v pondělí i sám Johnson. Většina jeho obsahu se týká politických rozhodnutí a úspěchů, kterých dosáhl, i rozhodnutí, jež jako šéf konzervativců a premiér plánuje učinit. Ve vztahu ke svým kauzám premiér na poslance apeluje, že „dnešním hlasováním mohou ukončit oblíbenou mediální posedlost“. Ví prý, že čelil velké vlně kritiky, což „bylo bolestivé pro celou stranu“.

„Něco z té kritiky bylo fér, něco méně. Pádným argumentům jsem naslouchal, poučil se a udělal značné změny,“ napsal premiér.

Proč se o nedůvěře hlasuje?

Hlavním důvodem hlasování je série několika večírků, kterých se během pandemie měl Johnson osobně účastnit, nebo je dokonce organizovat. „Na Vánoce vyzýval lidi, aby se v rámci rodin nesetkávali. Že se jako národ musí sjednotit. Pak se ale objevily fotografie a videa z večírků. Veřejnost to pobouřilo,“ vysvětlil člen zahraniční redakce CNN Prima NEWS Jakub Kůš.

Jak hlasování dopadne, je složité odhadovat. „Kauza se táhne hodně dlouho a možná se na ni v kontextu války na Ukrajině zapomnělo. Na druhou stranu důkazů proti premiérovi postupně přibývalo, i když Johnson účast na večírcích dlouho popíral. Veřejnosti lhal, a to se v Británii neodpouští,“ popsal redaktor.

Pokud Johnson hlasování ustojí, další 12 měsíců se podle pravidel Konzervativní strany tato procedura nemůže znovu uskutečnit. Brady prohlásil, že pravidla se „technicky vzato mohou změnit“.

Někteří komentátoři připomínají, že britské premiérky Margaret Thatcherová a Theresa Mayová ustály hlasování o nedůvěře, ale obě se posléze samy úřadu vzdaly: Thatcherová po osmi dnech a Mayová po šesti měsících. Další premiér John Major, který také v roce 1993 prošel hlasováním o nedůvěře, sice nerezignoval, ale v následujících volbách utrpěl drtivou porážku.

Hlasování o nedůvěře v lídra konzervativců a premiéra vyhlašuje předseda parlamentní skupiny Výbor 1992. Součástí skupiny jsou poslanci „zadních lavic“, kteří nezastávají žádnou vládní funkci. Výbor 1922 funguje především jako styčný bod mezi řadovými poslanci strany a jejím vedením, případně samotným premiérem.

Tagy:
Velká Británie Boris Johnson večírek hlasování vláda pandemie koronaviru nedůvěra vládě John Major Poslanecká sněmovna ČR ruská invaze na Ukrajinu Konzervativní strana Margaret Thatcherová Graham Brady Theresa Mayová Jesse Norman Brexit