Hasiči zachránili čtyřsetkilogramovou krávu, která se propadla do betonové jímky

 V Ostravě-Nové Bělé hasiči zachránili čtyřsetkilogramovou krávu, která se propadla do jímky.

Záchrana krávy z jímky

Čtyřsetkilogramovou krávu, která se v chlévě propadla do téměř tři metry hluboké betonové jímky částečně naplněné vodou, zachránili v Ostravě – Nové Bělé hasiči. Nezraněnou ji zhruba během hodiny vytáhli ven pomocí speciálního popruhu pro velká zvířata a kovové kladky.

Majitel požádal hasiče o pomoc ve středu krátce před osmou hodinou ranní. „Těžká kráva v nejlepších letech stála v hluboké betonové jímce uvnitř chléva, kolem ní několik kusů plechové střešní krytiny, kterou propadla a kterou hasiči ihned odtáhli na dvorek,“ řekl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

„Pod kravičkou, která stála poměrně v klidu asi půl metru ve vodě, postupně protáhli hasiči několik spojených popruhů sloužících k záchraně těžkých zvířat. Protože v úzkém chlévě nešlo postavit dostatečně vysokou trojnožku k vyproštění krávy, hasiči našli jiné řešení – stropem nad přízemní částí chléva provrtali otvor, kde zavěsili kladku,“ popsal záchranu krávy.

„Pak pomalu a šetrně vytahovali nebohé zvíře nahoru a svalili jej na volnou plochu vedle otvoru, jak jim radil i majitel. Po chvíli se – za asistence kladky s lanem i majitele – kráva v klidu zvedla na všechny čtyři nohy a nechala se jím odvést na své oblíbené místo ve chlévě, kde začala spokojeně přežvykovat,“ dodal Kůdela.

Tagy: